RSS Feed

Hindenburg humora

Mogyorósi Géza - 2021. 01. 03. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hindenburg humora

Paul von Hindenburg történelmi megítélése - másként, ám vitéz Horthy Miklóshoz hasonlóan - kemény dió. A 77 éves veteránt sokadszor rángatták ki (1925-ben) a nyugdíjból. Anno államfőnek. Adolf Hitlert lenézve a legendák szerint csak azért engedélyezte, hogy ő - mármint Hindenburg - bélyegre kerüljön, mert akkor az 1933 elején hatalomra került kancellár (A.H.) hátulról benyalhat neki.

Ez a régi anekdóta arról jutott eszembe, hogy 2020-ban törölték a fővárosi díszpolgárok sorából az egykori tréfás elnököt, akinek '33-ban két fontos esemény volt az életében. Egyrészt a hajdani „Generalfeldmarschall” jóváhagyásával akkor lett Adolf Hitler német kancellár. Másrészt anno kapott Berlinben díszpolgárságot. Paul von Hindenburg nem sokáig örvendhetett: 1934 augusztusában ugyanis elhunyt. Tannenberg poros, porosz hőse túl a nyolcadik ikszen lett a fasizálódó Spree-metropolisz díszpintye... Tőle Hitler „örökölte meg” a náci birodalom elnöki posztját. 

Nos a hajdani államfőtől most elvették a fővárosi „Ehrenbürger“ titulust. A Führerét már 1948-ban visszavonták! Szintén erre a sorsra jutott akkor – az 1945 tavaszán ugyancsak öngyilkosságba menekült – dr. Joseph Goebbels, egykori „Reichspropagandaminister”. Hat gyermekét és hitvesét is vitte magával a halálba. Rosszban sántikált a morfinista porosz miniszerelnök és fővadász Hermann Göring is. Az első világháborús pilótából lett Luftwaffe főparancsnokot 1946 őszén ítélték halálra Nürnbergben. 

Ám megúszta a bitófát! Megmérgezte magát a (rács mögött diétára fogott-fogyott) műgyűjtő. Két évvel később aztán tőle is visszakérték posztumusz a díszpolgári címet. A történelmi névsor még hosszan folytatható lenne, de ennyit mára Berlin sztornózott egyenruhásairól! Arra azért kíváncsi lennék – így jó 75 esztendővel – a két ezer napos nemzetközi vérontás befejeződése után, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában született német diktátor, valaha is megkóstolta-e az enyv ízét egy recésszélű von Hindenburg bélyeg hátoldalán?Fotó: -a-
Lap tetejére