RSS Feed

Karácsonyi szeretet

Regös István - 2020. 12. 22. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Karácsonyi szeretet

Már a görög filozófusok, Arisztotelésztől Platónig próbálták kitalálni, de csak magyarázni tudták, mi kormányozza a világot. Egyesek úgy vélték, hogy a világban az Istenek tartanak rendet. Szerintem a világot két dolog irányítja igazán: a jó és a rossz, a gyűlölet vagy a szeretet, kettejük harcából a győztes is sérülten került ki. Mivel ezen az oldalon általában a véleményünket írjuk meg, állást kell foglalnom ebben a kérdésben.

Azt hiszem, gyáván és bátran is állíthatom, annak ellenére, hogy a gyűlölet oly sokszor győz, végül is a szeretet győzedelmeskedik. A gond csupán az, hogy nekünk, halandó embereknek ritkán adódik meg, hogy végigéljük és megharcoljuk a gyűlölet és a szeretet küzdelmeit. De van ilyen. Előfordul, hogy egy emberöltő alatt, amikor már azt hisszük, győz a gyűlölet vagy éppen a gonoszság, a végén felülkerekedik a szeretet.

Tegyél a szeretetért!

Így, karácsony körül általában úgy tűnik, a szeretet kerül felülre, keresi az útját, keresi azt, miként tudja kifejezni önmagát. Ilyenkor többször előfordul, szinte érthetetlenül, hogy a jó szándék nem éri el célját. Tegye a szívére a kezét az, aki nem rohangált még soha üzlettől üzletig, plázától plázáig, hogy szeretteit kellőképpen megajándékozza! Mintha már nem tudnánk mértéket tartani. Felül akarjuk múlni önmagunkat és az idei karácsonyra a tavalyinál drágább ajándékokat venni. Azon törjük a fejünket, hogy sikerül-e kitalálni, minek örülnének a szeretteink és ez bizony nem könnyű dolog. Néha már azt mondjuk, nem szeretjük a karácsonyt, azért sem, mert az ajándékvásárlás mellett sokféle gondot jelent. Hosszú utat járt be nálunk a karácsonyi ajándékozás története. Valamikor az volt a divat, hogy saját készítésű tárggyal fejeztük ki családtagjaink iránt érzett szeretetünket. Majd kisebb, szinte már jelképes ajándékok következtek, például kölni, desszert, megfizethető, de mégiscsak szép meglepetések voltak ezek. S persze ne hagyjam ki, a könyvajándékokat sem.


Érdemes-e kockáztatni?

Nemsokára beköszönt a karácsony. Vajon idén is olyan sokan mennek majd vásárolni, mint tavaly? Befolyásolja-e majd a koronavírus járvány az idei karácsonyi vásárlási rohamot? Szerintem igen. Gondolkodjunk el azon, hogy vajon érdemes-e ebben a helyzetben egészségünket kockáztatni bármilyen ajándék megvásárlásával az esetlegesen vevőkkel zsúfolt üzletekben? Még akkor is, ha valóban őszinte szeretettel készülünk a karácsonyra, hiszen szerintem már az is szép ajándék, hogy megvagyunk, létezünk, és nem szenvedünk a vírustól.


Egy nap kevés

A karácsonyi szeretetről sok ember azt gondolja, hogy elég csupán ezen a néhány napon szeretni, jót cselekedni, pedig nem rosszul gondolják. A karácsonyi ételosztások például nem oldanak meg semmit. Az arra rászorulók ugyanis nem csak karácsonykor éhesek, hanem mindennap. Ezért az lenne igazán szép, ha a szeretet egész évben a szívünkbe költözne. És olyan világot építenénk, melyben egyre kevesebb az éhező gyermek és felnőtt. Ez lenne az igazi karácsony! Őszintén megvallom, nagyon nem szeretem az egynapos kötelező ünnepeket. Anyák napja, újabban Apák napja, Nőnap, Valentin-nap - szinte már bosszantóan sok az olyan ünnep, amelyeken, ha nem adsz valamit ajándékba, rossz kislány vagy rossz kisfiú leszel. A karácsonyi szeretet legyen az igazi példa, ilyenkor legyen időnk elgondolkodni azon, hogy mi is ennek a legszebbnek mondott ünnepnek a valódi tartalma, találjuk meg az ajándékozás mértékét és terjesszük ki egész évre a karácsonyi szeretetet!


Fotó: Iró Zoltán
Lap tetejére