RSS Feed

Angyali idill

Csontos Tibor - 2020. 12. 24. 8:00:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Angyali idill

Havas tájak, hóborította fenyőerdőben bandukoló őzek, hóba merülő, világító ablakú kis falusi házak, szánkón fenyőfát húzó bűbájos gyerekek, karácsonyfa előtt térdeplő, imádkozó szelíd angyalok. Néhány jellemző jelenet a nyolcvan-száz esztendős karácsonyi képeslapokon, melyeket hajdan valakinek eszébe jutott míves albumba gyűjteni. S melyhez a kitűnő rádiós-televíziós Rapcsányi László előszót. Már régen nincs az a karácsonyi világ, amely megjelenik e képeslapokon, miként ezek küldése is letűnt hagyomány. Mémek, illusztrált ímélek helyettesítik mindazt, amire már csak kevesen emlékeznek.

Odaveszett a karácsonyi képeslapok küldésének divatja. Postán, papírboltokban kínálták nem kis választékban a legkülönbözőbb ünnepi, boríték nélküli üdvözlőlapokat, melyeknek volt is keletje rendesen. Ma már csak otthoni családi iratkötegekben, könyvekben könyvjelzőként, fiókok mélyén rejtőzhet rokonoktól, ismerősöktől, barátoktól kapott karácsonyi jókívánságok, mely képeslapokon még nem ereszcsatornán csúszkáló Télapó szerepelt, hátizsákjában mogyoró, minden földi jó helyett tablettákkal. A karácsonyi képeslapoknak megvan a maguk kultúrhistóriája, grafikatörténete, művészettörténeti múltja. Az első karácsonyi képeslapot a szakirodalom 1843-ra teszi, Angliában jelent meg: bizonyos J.C. Horsley ennek az évnek a karácsonyán üdvözlőlapot küldött egyik barátjának. A képen három jelenet látható: két jótékonysági alamizsnaadás, és egy ünnepi asztalnál ülő tisztes polgári család. A hátoldalán kézírásos, tréfás üdvözlő versikével.

A következő évtizedekben divat lett a tömegáruvá váló képeslapok küldése, melyek különösen a múlt század első évtizedeiben vált népszervűvé. A képeken fényességes jászol, a Szent család, havas utcák, fenyőerdők, gyakori szereplőjük a tél kedves állatai, az ártatlan őzikék, vidám, tiszta lelkű gyermekek, kiknek angyalok vigyáznak lépteikre, hóba süppedt házikók ablaka világít, pásztorok hallgatják az égi üzenetet, ragyog az égen a betlehemi csillag, mennek-mennek, mendegélnek a háromkirályok, hogy azután hódoljanak a kisdednek. Fura módon nagy keletje volt e képeslapoknak az első világháború idején. Az egyiken például  angyal érkezik harckocsin, egy másik ágyúból lövi ki az ajándékokat.


S persze, megjelennek a magyarosch karácsonyi üdvözlőlapok a magyar karácsony kellékeiként, melyeknek ma főleg nagy keletje lenne: cifraszűr, pörge kalap, rámás csizma, árvalányhajas kalpag, népviseletbe öltözött legények, menyecskék. Mai szemmel persze a rikító színek, a figurák, a rajzolt, festett környezet giccsesnek hat, de hát akkor ez volt a kor ízlése, ilyen volt az akkoriak élete. S mégis. Van bennük valami angyali nyugalom, harmónia, békesség. Eltűntek a karácsonyi képeslapok, eltűnt a küldésük hagyománya. A nyugalommal, a harmóniával, a békességgel együtt.Fotó: -a-
Lap tetejére