RSS Feed

Tour de Merkel 2020

Mogyorósi Géza - 2020. 12. 21. 8:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Tour de Merkel 2020

Midőn az NSZK Horvátországtól átvette e nyáron az Európai Unió Tanácsának soros - bocs, ez nem az! - elnöki tisztét, akkor már hosszú hónapok óta aratott a Covid-19 járvány szerte a világban. Ám azt talán még a berlini kancellárnő sem sejtette, hogy emiatt 2020-ban sokkal kevesebbet fog utazgatni külföldre, mint a korábbi másfél évtizedben.

Angela Merkel már réges-rég bejelentette, hogy nem jelőlteti magát ismét a német kormányfői posztra a következő, 2021-es őszi Bundestag választásokon. {Bátor asszony! Ilyet férfiak, akik zömében tárgyaló felei, manapság aligha tesznek!} Persze a 2005 novemberében hivatalba lépett kereszténydemokrata politikusnő már így is rekorder az uniós miniszterelnökök mezőnyében! A korábban aktív világjáró, s a Föld legbefolyásosabb hölgyei között emlegetett Merkel idén alig repkedett. Januárban azért még találkozott a két eurázsiai vezérrel, Putyinnal Moszkvában, s Erdoğannal Isztambulban. Erős kezdés! Még akkor is, ha mindhárman '54-es születésűek, ergo – elméletileg – félszavakból értik egymást!

S eljutott Davosba is, a Világ Gazdasági Fórumra. Aligha volt anno megjósolható a svájci nemzetközi randevún, hogy a koronavírus-járvány rapid összekuszálja a World Economic Forum terveit. Februárban aztán a fekete kontinens vendége volt Angela Merkel. A kancellárnő Dél-Afrikában Ramaphosa államfővel tárgyalt, majd Angolában Lourenço elnökkel tekintette át a bilaterális kapcsolatokat.

Tavasztól már nem ment külföldre a berlini diplomácia frontasszonya, viszont karanténba vonult. {Azóta külügyminisztere, Heiko Maas is ezt tette kétszer...} Szóval februárban utoljára és júliusban újfent Brüsszelben tett munkalátogatást a 83 milliós Németország irányítója. Akkor már, mint az EU soros vezetője. Belgiumban {arcmaszkban} azóta is sokat tárgyalt  - legutóbb karácsony küszöbén - a fáradhatatlan, megfontolt nagykoalíciós kancellárnő. Többek közt a (mélyen!) demokratikus, a jogállamiságot sajátosan értelmező-vétózgató lengyel-magyar duóval szkanderozva. Elcsitult a vihar? Ismét dől a lé! Szép emlék így télen, hogy a nyáron azért kiruccant Angela Franciaországba is, ahol legfontosabb nemzetközi partnerével, Macronnal találkozott. Most bizonyára mindketten megkönnyebbültek, hogy az USA-ban az agresszív Trumptól januárban a demokrata Biden veszi át a Fehér Ház kulcsát. Akkorra már Portugáliának adja tovább az NSZK az EU Tanácsának elnökségét. Ám Angela Merkel 2021-ben sem lazíthat!

Fotó: -a-
Lap tetejére