RSS Feed

Halottaink

Mogyorósi Géza - 2020. 12. 18. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Halottaink

A szeretet ünnepén gyújtsunk gyertyát azokért is, akik már nem lehetnek velünk szenteste! Én pesti és berlini barátaimat gyászoltam idén, de elszomorított Andorai Péter halála is. Meg pár hete a két Omega tagé: Benkő Laci , s Mihály Tamás már mennyei koncerteken kapnak tapsot. Zenéjük az ifjúságommal forrott egybe.

A magyar művészvilágból 2020-ban elköltözött a Kossuth-díjas zenészekhez  hasonló magas elismerésben részesült költő és politikus Szőcs Géza is. A Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja Baranyai Ibolya sincs már az élők sorában. Skót kollégája, Sean Connery a Bahamákon hunyta le örökre a szemét. Fischer György zongoraművész és dirigens Kölnben halt meg az ősszel – Ádám és Iván unokatestvérétől búcsúzott. Veréb Krisztián húsz esztendővel azután kajakozott a másvilágra, hogy olimpiai bronz éremmel ajándékozta meg hazánkat. Az argentin Diego Maradona sem rúg már labdába...

A sepsziszentgyörgyi teátrum ugyancsak gyászolt a közelmúltban: Molnár Gizella erdélyi magyar színésznőként az anyanyelv ápolásáért is sokat tett hosszú pályafutása alatt. A csodálatos Pécsi Ildikó is itthagyott minket decemberben. Az európai gyökerű Eddie Van Halen Amerikában futott be szép karriert – a zseniális rockgitáros és dalszerző lemezei velünk maradnak. Ez igaz Balázs Fecó albumaira is. Fájóan fiatalon ment el pár hónapja Mérei Tamás gordonkaművész és Szokolai Péter sem léphet már színpadra. Imádom Jiří Menzel filmjeit – az Oscar-díjas prágai zseniért is szóljanak a harangok karácsonykor! Ha valaki nem látta a Szigorúan örzött vonatokat, a Sörgyári capricco-t, az Őfelsége pincére voltam – van mit bepótolnia. Érdemes az alapul szolgáló (másik cseh legenda) Bohumil Hrabal könyveit leemelni a polcról!

Franciaország többek közt Valéry Giscard d'Estaing volt államfőt, Juliette Grécot és a szintén kilencven feletti Michel Piccolit siratja. Ez utóbbi világsztárral teljesen véletlenül legutóbbi párizsi kiruccanásomkor „találkoztam”. Történt, hogy német ismerőseimmel a Szajna-metropoliszban csatangoltunk, mikor – az akkor még épségben lévő – Notre Dame katedrálisból kilépve, a szomszédos, macskaköves utcában egy elegáns, kockás kabátra lettem figyelmes. Egy idős úr viselte - megbotlott. Néhány méterrel mögötte mentem, automatikusan segíteni akartam. De nem esett el az ősz hajú, igen magas férfi. Egyensúlyát visszanyerve körbepillantott, s akkor jöttünk rá, hogy Piccoli „spontán alakítását” láttuk. Aztán 2019 tavaszán leégett a francia főváros híres temploma, s egy évre rá Párizs szerény filmcsillaga is öröklétre szenderült.

Fotó: -a-
Lap tetejére