RSS Feed

Dzsudzsák és Szoboszlai

Dalia László - 2020. 12. 20. 8:00:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dzsudzsák és Szoboszlai

Dzsudzsák Balázs 108-szoros magyar válogatott és szeretné, ha még beválogatnák.Akkor ő lehetne a magyar csúcstartó, ám ahogy mondja, kegyelemből vagy szánalomból nem akar még egyszer pályára lépni. Még lát rá esélyt, hogy Rossi meghívja, pedig az NB II-es DVSC-ban is csak csereember.

Dzsudzsák téved, ebben a válogatottban már nem találná a helyét, Sallai Roland, vagy Varga Kevin jobban zakatol, Szoboszlait már nem is említem. És bár Dzsudzsáknak van diplomata útlevele, a mostani magyar válogatottnak Szalai Ádám a csapatkapitány, rá hallgatnak a többiek, ő robotol hétről-hétre a Bundesligában és ha kihagyják a csapatból, mert a többieket képviselve szembeszáll a klub vezetőivel, akkor sem tehetik ki. 

Furcsamód Dzsudzsák ez utóbbi interjúban Szoboszlait is szóba hozza, miszerint sok csapattal hírbe hozták a Salzburg Red Bull 20 éves magyar játékosát. „Ezeket a cikkeket rólam is megírták. Amikor a PSV játékosa voltam, a teljes magyar sajtó összeboronált csomó olyan klubbal, amelybe esélyem sem volt eligazolni". Talán így volt. Azt viszont elismeri, hogy az orosz klub mellett a Benfica is meg akarta venni, de ő összehasonlította a fizetési ajánlatukat. És az orosz, összevásárolt csapat többet ajánlott. Viszont, állítja ő, ha a Sevilla vagy a Juventus tett volna hasonló ajánlatot, soha nem megy Dagesztánba. Vagy így van, vagy nem. Ám a Benfica sem kis csapat, a dagesztáni lehetőség, pedig sejthető volt, nem tart majd sokáig és nem is szült másról, mint a pénzről. Amikor az gyorsan elfogyott, szélnek eresztették a csapatot Dzsudzsákostul, mindenestül. Persze, néhány mondattal odéb, Balázs be is vallja, hogy számára sem szólt másról. "Egy nyírlugosi gyerek eljut ide, szinte felfoghatatlan volt a számomra. (...) Tudtam, hogy a családom és a saját életem is megoldódott – örökre." tehát hagyjuk, hogy különbség volt a Benfica, és a Sevilla meg a Juventus között. Az pedig nagyon rosszul hangzik, hogy a ma is eszével is ezt az utat követné, hiszen látjuk, hogy a mókuskerékből mér nem tudott kiszállni, s a végén már egy arab csapatnak sem kellett, az NB II-ben kötött ki. Levezetésként Gera, Huszti és Hajnal az NB I két legjobb csapatéban játszottak, s onnan vonultak vissza.

Szoboszlaival azért sem szerencsés Dzsudzsáknak példálózni, mert őt nem a magyar újságok hozták össze az Arenallal, Milannal, Bayern Münchennel és az Atletico Madriddal, s az sem volt kacsa, hogy Zinedine Zidane felhívta telefonon és érdeklődött a terveiről. Ám Szoboszlainál kivételesen szerencsésen álltak össze a magyar csillagok. Édesapja aga is edzette, s a legjobb magyar menedzserrel együtt lépéséről-lépésre építgetik akarrierjét. Ha most a Leipzighez igazol, amely a Bundesliga egyik legjobb csapata, akkor biztos nem a lutrit választják, hiszen ott játszani fog. A sztárklubok  is röhögve kifizették volna a 20-25 millió eurót, de náluk esetleg többet ült volna a kispadon, s Szoboszlainak az a legjobb, ha játszik, ha fejlődik egy kiváló edző keze alatt. Néhány év múlva sztárként mehet majd a Bayernba, a Real Madridba vagy a Milanba, s akkor már kihagyhatatlan lesz a csapatból.

Nem akarom bántani Dzsudzsákot, mert megérdemelten játszott 108-szor a magyar válogatottban, vagyis abban az időben nem volt jobb azon a poszton, mert hát azért ez nem a német, spanyol, de még csak nem is a horvát válogatott. Ám abból a  bizonyos cikkből az is kimaradt, az újságíró elfelejtett rákérdezni, hogy miért nem igazolt a Herthához. Anno ugyanis, Dárdai Pál hívta a a német csapathoz, de Dzsudzsák inkább a pénzt választotta, vagyis a magasabb bért, s az arab ligába szerződött. és ez nem olyan régen volt, a másodvirágzását élhette volna, újra felépítette volna Dárdai, ahogy a PSV Eindhovenben játszott. Balázsnak olyna szelektív memóriája van, mint azoknak a politikusoknak, akiktől a diplomata útlevelet kapta.


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére