RSS Feed

Az a hihetetlen 81 százalék

Dalia László - 2020. 12. 17. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az a hihetetlen 81 százalék

Miközben a fél világ a vakcinára vár, s számolgatják a napokat, hogy mikor lehet már sorban állni egy oltásért, a vírustagadók és a vakcina ellenesek tábora egyre népesebb. Persze, a rémhírek, a bizonytalanság, meg a mellékhatásoktól való félelem az ő malmukra hajtja a vizet. És mégis, a butaság akkora sávot kikanyarított magának, hogy lassan már senkinek sem hiszünk.

Amikor vasárnap az ATV esti műsora, maga Sváby András, kutyával, vagy kutya nélkül szavazásra bocsátotta a kérdést, hogy "Ön beadatná-e a vakcinát?", szinte angyali nyugalommal mondta be a végeredményt, hogy a nézők 81 százaléka nemmel szavazott, s vidáman elismételte, hogy milyen ajándékokat kaphatnak a szavazók. A kérdés persze jó volt, s ha nem is reprezentatív a minta, elfogadhatjuk tájolónak. S ekkor már csak az a költői kérdés marad, hogyan jutottunk el eddig, mert ez itten a félelmetes valóság és egy jól felépített demokrácia műszere itt már tüzet, vizet, végítéletet jelezne. Nálunk semmi sem történik, mindenki elvonult vasárnapi nyugovóra és talán senkinek sem volt álmatlan éjszakája, hogy mi lesz velünk, mert az efféle világjárványok nem múlnak ki maguktól, s újabb és újabb hullámokkal kecsegtetnek, ha elhagyjuk a vakcinát.

A magyar kormány, de ne takarjuk el a valóságot, maga Orbán Viktor egyszemélyben kedve szerint intézi a pandémia dossziét is. Minden péntek reggel fél nyolckor megtudjuk, hogyan gondolkodik a nagyvezér. És tetszik, nem tetszik, egy ideig még ez lesz a szentírás. Ha jól tudom, nem Deák Ferenc gondolta magáról, hanem mások nevezték el a  Haza bölcsének. Ja, most nem a kiegyezés idejét éljük, hanem Horthy kormányzóét, aki mint tudjuk zsidó nagytőkésekkel is kártyázott, de azért nem állt ki az ország elé, hogy a férfiaknak elmagyarázza, milyen lapjai vannak. Igaz, akkor még nem kellett Brüsszel és a vírus ellen harcolni, megkímélhette fehér lovát. 

Kiáll egy idős hölgy, afféle, keresztény nagyanyó, méretes kereszttel a nyakában és mondogat mindenféle okosságokat, gyakran saját magának és a megbízóinak is ellentmondó szentenciákat. Nincs is már hitele, de hát a két egyenruhásnak sem, hiszen mit keresnek itt a rendőrök, katonák? Nincs még hadiállapot, sőt katonai diktatúra sem. És az ember azt hallja, hogy a pécsi virológus egyszer mást mondott, mint amit pártunk és kormányuk szeretett volna, s azóta nem nyilatkozhat, mert itt egyébként mindenkinek engedélyt kell kérnie, mint a katonaságnál vagy az oviban. A szakember az gyanús, akár a civilek, azok képesek saját meggyőződésük, tudásuk alapján nyilatkozni, de ez a bölcsesség csak egy embernek adatott meg e hazában 2010 óta. tessék felébredni!

Na, és akkor itt van a vakcina. Futtatjuk az oroszt, a szputnyikot, de az egyelőre nem tud repülni. Igaz, kaptunk tíz üvegcsét dokumentumok nélkül és két magyar orvost meghívtak, hogy közelről lássák a gyártást. Arról persze annyit már tudunk, ha a magyar sajtó nem is verte nagydobra, hogy komoly problémák vannak vele, nyugati szakértőket kértek fel, hogy segítsenek, amely a nagy orosz birodalom történetében kivételes alkalom. És ugye azt is tudjuk, hogy lutri az egész, mert az utolsó fázist kihagyták és a dokumentumokat nem tették fel a világhálóra, ahogy azt mások, a Pfizer, vagy az Astra Zeneca megtették. Ám pártunk és kormányunk már bezengte, hogy gyártani fogjuk az oroszt, meg várjuk a kínait, amely legalább annyira megbízhatatlan, mint az orosz. És mindeközben össze-vissza nyilatkoznak a kormány emberei, egyik azt mondja, nem lehet választani a vakcinák közül, a másik szerint lehet. Vajon Rogán Antal mivel tölti a napjait, ha egy válaszban sem sikerül egyeztetni, vagy olyan nagy a hivatal, hogy nem találkoznak az illetékesek?

Az ellenzék gyakran azzal vádolja a kormányt, hogy nem kormányoz, hanem csak kommunikál. Meglehet, de azt is rosszul. Ez persze felveti a kérdést, hogy az ellenzék miért nem tud előrébb lépni, de ez már egy másik kérdés. A kormány persze próbálkozik, még Gödényt is bevitték egy napra, de ez egy ostoba lépés. A sajtót fel, lehet vásárolni egy illiberális demokráciában, de amikor az újságírókat is elviszik, az már a végjáték. Persze, itt még nem tartunk, Gödény csak egy szakgyógyszerész, aki beszél össze-vissza. Majd most befogja a száját vagy legalább is levágja a szakállát. Őt egyébként Majka már elintézte a kórházból, akit meg is dicsért Müller Cecilia. S tényleg, ez poén volt, hiszen az ózdi rapper állami támogatás nélkül többet ért el, mint ez a milliárdokat pazarló állami gépezet. Én mégis inkább a civilekre szavaznék.

Fotó: -a-
Lap tetejére