RSS Feed

Bajor Jézuska maszkban

Mogyorósi Géza - 2020. 12. 15. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bajor Jézuska maszkban

Hiába vezeti az aktuális Bundesliga tabellát a müncheni foci klub, az átlag polgárt jobban izgatja a járványügyi helyzet. A 13 millió lakosú délnémet régióban, idén eddig több, mint ötezer halálos áldozata van a koronavírusnak. Vagyis az NSZK-ban, minden negyedik elhunyt ebben a festői tartományban élt. A téli tanítási szünet meghosszabításáról komoly viták folynak – szerte az öreg kontinensen.

A vélhetően 2021-es kancellári álmokat dédelgető bajor miniszterelnök, úgy is, mint a 16 német tartomány legnagyobbikának - Freistaat Bayern - kormányfője, teljes erőbedobással hadakozik a koronavírus-járvány gazdaság- és hangulatbénító hatásaival. A turizmus összeomlása, a hagyományos müncheni sörünnep, az Oktoberfest, valamint a legendás nürnbergi karácsonyi vásár, a Christkindlesmarkt idei lefújása a keresztényszociális Markus Södernek (CSU) is fáj. Elhiszem. A legendás Audi és BMW emblémával fémjelzett autóipar szintén megérezte Bajorországban, akárcsak Győrben, Debrecenben, hogy homok került a dugattyúkba.

Míg világszerte már hetven millióhoz közelít a Covid-19 fertőzésen átesettek száma, Európában karácsony küszöbéig 22 millió alatt maradt a kvóta. Soraim írásakor, az Angela Merkel vezette jóléti Németországban {ahol e hetekben alaposan megszigorodtak a járványügyi előírások és december végén újabb korlátozó intézkedések várhatók} eddig bő egy millió embert teszteltek pozitívan. Szerencsére zömük tünetmentesen köszöntheti a szeretet ünnepét!

Ám így is 22 ezer fölé szökött már a halálos áldozatok száma az NSZK-ban. A szomszédos Ausztriában, Svájcban, s a Cseh Köztársaságban sem megnyugtató a helyzet. Bajorország kórképe 2021 közeledtével azért is érdekes - szinte az „orvosi ló” esete - mert tudás, szándék, szigor, logisztika és pénz is van a koronavírus-járvány megfékezésére. S a vakcina is megérkezett a kontinens szívébe, Münchenbe, Prágába, Budapestre, hogy 2021 elején (?) befejeződjön a kijárási korlátozással spékelt adventi, maszkos rémálom!

Fotó: -a-
Lap tetejére