RSS Feed

Horror az arcbőrnek: a maszk és a tél együtt

M. A. - 2020. 11. 26. 12:42:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Horror az arcbőrnek: a maszk és a tél együtt

Ezt az évet gyakorlatilag maszkban éltük végig, így még fontosabbá vált arcunk rutinszerű tisztítása és ápolása, de a közeledő téli hideg újabb kihívások elé állít mindenkit.

Az őszi-téli időszak kifejezetten megviseli még a normál bőrt is, hisz a faggyúmirigyeink működése visszafogottabbá válik és száradásra lesz hajlamos. „Az ekcémás vagy ekcémára hajlamos páciensek számára még nehezebb ez az időszak, ennek oka a száradás talaján kialakuló még fokozottabb irritációra való hajlam. Az arcon különösen fokozhatja az irritációt a maszk, és ezzel tovább súlyosbíthatja az ekcémára való hajlamot. A maszk alatt bőrünk pH-ja is megváltozik, amely a felülfertőződés veszélyét is fokozhatja.  A kiszáradás már megalapozhatja a bőrünk felszínén jelen lévő gombák-baktériumok és egyéb mikroorganizmusok által alkotott normál flóra arányainak felborulását, amely a bőr védekezési képességét gyengíti és felülfertőződésekre hajlamosít” – árulta el Dr. Kriston Renáta esztétikai bőrgyógyász.

 

A tél során kevésbé aktív az elhalt hámsejtjeink bőrfelszínről való leválása, így ezek a faggyúmaradvánnyal és a szennyeződésekkel egy határréteget alkotnak bőrünkön. Ez színtelenné és fakóvá teszi az arcot és gátolja a mindennapokban alkalmazott bőrápoló készítményeink hatóanyagának aktív felszívódását.

 

A téli hideg és az erős szél kifejezetten igénybe veszi az ajak érzékeny területét is, de nem tesz jót a nagy kinti-benti hőmérsékletkülönbség sem, illetve a szobák alacsony páratartalma is fokozza az ajakkiszáradás esélyét. A panaszokat tovább súlyosbíthatja az ajak harapdálása, irritáló, allergizáló ajak-és fogápoló termékek alkalmazása és a stressz is.

 

„A legfontosabb a provokáló tényezők mérséklése és a megfelelő folyadékfogyasztásra való figyelem. A B-vitaminok hiánya is fokozhatja az ajak berepedezését, így ennek pótlása is kiemelten ajánlott.  Helyileg sokat segíthet az ajakbalzsam használata, válasszuk az applikátoros kivitelt a sterilitás fenntartása miatt, persze ezt se vigyük túlzása, napi két-három alkalomnál többször ne alkalmazzuk”- mondta a szakember.

 

A doktornő azt is hangsúlyozta, hogy a fényvédelmet soha nem lehet túlzásba vinni, az év 365 napján javasolt a bőr fényvédővel történő ápolása. Ez alól a maszk által eltakart területek sem kivételek.

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére