RSS Feed

Mihály Tamás a legjobb énekes lehetett volna

Mixonline - 2020. 11. 25. 17:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mihály Tamás a legjobb énekes lehetett volna

Méltó emlékműsort készített a Klubrádióban Ámon Betti és beszélgetőpartnere, a Hollandiában élő rádiós szerkesztő, újságíró, Herskovits Iván. Az Örömzene - Muzsikusok a klubban című műsor Szomorúzene címmel is futhatott volna, hiszen a programban az Omega két, napokban elhunyt zenészét Benkő Lászlót és Mihály Tamást idézték.

A zenével illusztrált műsorban Herskovits Iván szóba hozta Mihály Tamás szerzeményét, a Spanyolgitár legenda című dalt, amit a szerző énekelt fel az Omega klasszikus időszaka legjobb lemezének tartott 10000 lépés albumára. Megjegyezte, hogy szerinte - Somló Tamást is beleértve -  Mihály az együttes legjobb énekese lehetett volna, ha ambicionálja az énektanulást. Nem véletlen, hogy a 1968-ban a Kelet-Európa Rolling Stonesaként emlegetett Omega 1968-ban, Londonban készített Omega Red Star from Hungary című lemezén ő énekelt Kóbor helyett. Az angol nyelv mindig érdekelte, fel is vették az ELTE angol-történelem szakára. Kóbor ugyanis nem utazott ki a lemezfelvételre, hivatalosan azért, mert egyetemi vizsgáira készült, nemhivatalosan pedig azért, mert egy vétlenül elkövetett gázolása miatt - nem történt nagy baj - elvették az útlevelét is.

Herskovits megemlítette, hogy számára a Presser és Laux utáni Omega volt a legjobb, a két meghatározó zenész 1971-es kiválása után meg akarták mutatni, mit is tudnak valójában. Főnyereménynek tartja Debreczeni Ferenc dobos leigazolását, akit Ámon Betti beszélgetőpartnere úgy jellemzett, hogy megmentette az Omegát. S hiába mondta Mihály Tamás, hogy Debreceni túldobolja az együttest, mégis szerencsésen vitte magával a ritmusszekció basszusgitárosát, Mihályt. Az újságíró szerint ezek voltak az Omega legjobb évei, köszönhetően a Mihály-Debreceni duónak, s Benkő korai jazzes évei felidézésének,de úgy véli, Molnár György is ekkor gitározott a legjobban.  

Az Omega nyugat-európai sikerét elsősorban az együttes hatalmas munkaetikájával magyarázta, s azzal, hogy Nyugat-Németországban a stúdiókban, a koncertszínpadon, a tárgyalásokon is pontosan úgy viselkedtek, ahogyan ott kellett, mintha ott éltek volna. Apránként építették fel kinti karrierjüket, bölcsen és praktikusan főleg a fesztiválfellépéseket szorgalmazták. 

Ámon Bettinek arra a kérdésére, hogy mi lehet az Omega további sorsa, Herskovits azt mondta, hogy mivel Kóbornak életeleme a munka, valamilyen formában folytatják, ráadásul az oratóriumuk és a templomi koncertjeik a klasszikus Omegától függetlenül működtek és működnek.Fotó: Forrás: székelyhon.ro
Lap tetejére