RSS Feed

Meg fogjuk győzni a magyar kormányt!

telex - 2020. 11. 22. 8:47:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Meg fogjuk győzni a magyar kormányt!

Csak együtt fogjuk megszavazni az uniós költségvetést, a helyreállítási alapot és a jogállamisági rendeletet, és meg fogjuk győzni a magyar kormányt arról, hogy az elfogadott jogállamisági rendeletben lefektetett rendszer nemcsak tiszteletben tartja az Európai Tanács júliusi megállapodását, hanem pártatlan mechanizmus is – mondta az Európai Néppárt (EPP) uniós frakciójának kommunikációs igaz

 Pedro Lopez de Pablo szerint az EPP nem mond le a jogállamisági mechanizmusról, a Fidesz tagságának kérdése pedig nagyon is napirenden van a pártcsaládon belül.

Uniós pletykák szerint ismét felélénkült a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságát övező vita, miután Orbán Viktor és kormánya politikai vétót jelentett be a hét elején a következő 7 éves uniós költségvetés, az úgynevezett NGEU, azaz egy 750 milliárd eurós segély- és hitelcsomag, valamint az ezek kifizetését feltételekhez kötő jogállamisági rendelettel szemben. Röviden a csütörtöki EU-csúcson is vita folyt (erről bővebben alább) az állam- és kormányfők között erről, de a pártbeli feszültségre Donald Tusk, a pártcsalád lengyel elnökének, valamint Manfred Webernek, az EPP európai parlamenti (EP) frakcióvezetőjének megszólalásai is utaltak, miközben a Fidesz uniós politikusai egyértelműen szembefordultak brüsszeli partnereikkel a kérdésben.
Interjúkérelemmel fordultunk Manfred Weber frakcióvezetőhöz a helyzet tisztázása érdekében, időhiányra hivatkozva azonban Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt uniós parlamenti frakciójának sajtó- és kommunikációs igazgatója válaszolt írásban a Telex kérdéseire.
Telex: Lesz következménye az Európai Néppárt parlamenti csoportjában annak, hogy a Fidesz képviselői elutasítanak minden, a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos jogalkotási folyamatot?
Pedro Lopez de Pablo (PLP):Nem, a frakcióvezetőnk, Manfred Weber szerint ez helyénvaló. Az eltérő véleményen lévő nemzeti delegációk más módon szavazhatnak a néppárti frakción belül. Az Európai Parlamentben nem létezik frakciófegyelem, így ön is bizonyára tudja, hogy nem is szankcionálhatóak azok az EP-képviselők, akik nem követik a képviselőcsoport szavazatát.

Telex: Másképpen: mi az EPP álláspontja a magyar kormány által bejelentett, így a Fidesz által is képviselt uniós költségvetési vétóval kapcsolatban?
PLP: Arra számítunk, meg fogjuk győzni a magyar kormányt arról, hogy az elfogadott jogállamisági rendeletben lefektetett rendszer nemcsak tiszteletben tartja az Európai Tanács júliusi megállapodását, hanem pártatlan mechanizmus is, mert egy olyan tanácsi határozattal zárul majd, amelyet az Európai Unió Bíróságán lehet megtámadni.

Telex: Igenis létezik majd jogorvoslat a mechanizmussal szemben. Manfred Weber a hétfői vétóbejelentés után a Twitter-oldalán azt írta: "Annak, aki tiszteletben tartja a jogállamiságot, nincs mitől tartania. A válságfinanszírozás megtagadása az évtizedek óta legsúlyosabb válságban, felelőtlenség." Az EPP-csoport elnöke azt gondolja, hogy a magyar és a lengyel vétó sodorhatja válságba Európát? Intézményi, erkölcsi, gazdasági vagy társadalmi válságra gondol?
PLP: A koronavírus-járvány már önmagában súlyos zavart okozott az európai társadalomban és gazdaságban. A júliusban elfogadott 1800 milliárd eurós csomag az EU válasza volt erre a válságra. A végrehajtás késleltetése csak a válság által leginkább sújtott államokat és polgárokat károsítja. Az EPP képviselőcsoportja arra számít, hogy az Európai Tanács olyan megoldást talál, amely nem késlelteti a folyamatot.

Telex: Mi az EPP-frakció álláspontja az Európai Parlamentben: támogatnának egy olyan kompromisszumot is, amelyből kikerül a jogállamiság tiszteletben tartására vonatkozó feltétel?
PLP: Nem, mi azt a mechanizmust támogatjuk, amelyről a háromoldalú egyeztetésen a német elnökséggel megállapodtak az uniós intézmények – amint azt már szerdán is egyértelműen kijelentettük az Európai Parlament képviselőcsoportjainak többségével együtt.

Telex: Az EP elnöki értekezlete valóban egyértelművé tette, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy a következő költségvetési ciklusból származó uniós források felhasználása szigorú jogállamisági feltételektől függjön. Miért van erre szükség az EPP képviselőcsoportja szerint?
PLP: Az Európai Uniónak hatékony mechanizmusra van szüksége annak garantálásához, hogy a koronavírus-válság enyhítésére szánt hatalmas erőforrásokat csak azok az országok kapják meg, amelyek tiszteletben tartják a jogállamiságot az uniós alapszerződés 2. cikkében kifejezett értékek szerint.

Telex: Ez tehát azt is jelenti, hogy az EPP-frakció és pártcsalád ragaszkodik a jogállamisághoz, és nem szavaz meg egy többéves pénzügyi keretet, illetve a koronavírus-válság utáni helyreállítási alapot (Next Generation EU) anélkül?
PLP: Az EPP képviselőcsoportja a három javaslatot egy csomagnak tekinti, és együtt fogjuk megszavazni a hármat.

Telex: Mi most a következő lépés, mi az EPP álláspontja a költségvetési tárgyalások ezen szakaszában?
PLP: A mi álláspontunk egyértelmű: támogatjuk a német elnökséggel folytatott tárgyalások során elfogadott három szöveget. Most a Tanács végleges álláspontjára várunk, hogy megszavazhassuk a megállapodást a plenáris ülésen. A három szöveg egyikében sem akarjuk újranyitni a tárgyalásokat a Tanáccsal.

Telex: És mindezek fényében mi lesz a Fidesz sorsa az EPP-n belül?
PLP: A képviselőcsoport az EPP pártszintű döntését követi. Amint az Európai Néppárt politikai közgyűlését újra meg lehet tartani, döntés fog születni – mivel Donald Tusk, az EPP-pártelnöke már világossá tette, hogy a párt tagságáról szóló szavazásra videokonferencián nem kerülhet sor.

Telex: Ezek szerint jelenleg is napirenden van a Fidesz kizárása?
PLP: A pártcsalád napirendjén van, mivel 13 nemzeti tagpárt kérte, hogy szavazzanak erről. A párt szabályai szerint az elnöknek ezt az indítványt szavazásra kell bocsátania a következő politikai közgyűlésen.

Telex: A Fidesznek még mindig lehet helye az EPP-ben?
PLP: Ez a döntés az EPP tagpártjait illeti.

Fotó: -a-
Lap tetejére