RSS Feed

Beethoven-emlékév a Müpában

M. A. - 2020. 11. 17. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Beethoven-emlékév a Müpában

Nyár elején Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző életművéből ízelítőt nyújtó videosorozattal jelentkezett a Müpa. A #Beethoven250Challenge során a nézők megismerkedhettek a komponista húsz jelentős alkotásával, és egyúttal megbizonyosodhattak arról is, hogy a klasszikus zene mindenkihez szól.

A Müpa most a sorozat ráadásaként egy teljes mértékben Beethovennek szentelt szimfonikus programmal teszi teljessé az élményt: a november 17-én este élőben közvetített koncerten a világhírű belga karmester, Philippe Herreweghe vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart.

 

Az intézmény archívumából válogatott koncertfelvételek részletein keresztül az érdeklődők szórakoztató zenetörténeti érdekességeket és izgalmas kulisszatitkokat ismerhettek meg, hogy ezek által kapjanak kedvet a színes, de sokak számára felfedezésre váró világhoz.

 

A Müpa Youtube-csatornáján teljes egészében visszanézhető sorozatból a közönség megtudhatta például, hogy mi az a szabadító opera, milyen szerepet játszott F. Scott Fitzgerald életében az „Eroica” szimfónia, és fény derült arra is, hogy a zeneszerzők körében milyen babona köthető a kilences számhoz. Ráadásul a felvételeken az idei koncertszezonban az évad művésze címet viselő Várdai István mellett olyan művészekkel és együttesekkel találkozhattak a nézők, mint Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Vásáry Tamás, Würtz Klára, Giovanni Antonini és a Bázeli Kamarazenekar, Gyenyisz Macujev, Kobajasi Kenicsiró, Maxim Vengerov és a MÁV Szimfonikus Zenekar, Shai Wosner, valamint Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg.

 

A most befejeződő sorozattal azonban nem ér véget a Beethoven-élmény, ugyanis a Müpa a komponistát ünneplő, rendhagyó hangversennyel teszi fel a pontot az i-re! November 17-én a régizene és a historikus előadásmód egyik legelismertebb alakja, Philippe Herreweghe a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégkarmestereként vezényli Beethoven II. és V. szimfóniáját.

 


Fotó: Müpa
Lap tetejére