RSS Feed

Új Jane Austen sorozat készül

M. A. - 2020. 11. 15. 18:42:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Új Jane Austen sorozat készül

Ki ne imádná Jane Austen munkásságát, ami jóval több, mint a mindenki által ismert Büszkeség és balítélet. Az angol regényírónő korában általános romantika túlzásaival szembefordulva a kritikai realizmus egyik úttörője volt.

Az írónő irásaira jellemző a feszes kompozíció és az ironikus látásmód, talán épp ezért vált milliók kedvencévé. Annyira, hogy most a CW amerikai tévétársaság az alkotásain alapuló antológiasorozatot készít – számolt be róla a variety.com filmes portál.

 

A Modern Austen című sorozat minden évada az írónő egy-egy regényét dolgozza fel modern formában, az első a Büszkeség és balítélet lesz, a történetet a mai San Franciscóba helyezve mutatják be. Emellett látható lesz az Értelem és érzelem, az Emma, A mansfieldi kastély, A klastrom titka és a Meggyőző érvek.

 

Jane-ék nyolcan voltak testvérek, ő volt a hetedik. Öt bátyja, egy öccse és egy nővére volt. Munkáságáról közismert, hogy élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően hatott az írásra, sőt kiterjedt rokoni és baráti kapcsolatai révén élményei jóval messzebbre jutottak, mint azt remélni merte volna. Ebből a világból merítette regényeinek helyszíneit, szereplőit és témáját. És szinte biztos, hogy a modernizált változatban is szerethető, amolyan igai „janeaustenos”filmek fognak születni.

 

 


Fotó: Wikimedia Commons
Lap tetejére