RSS Feed

A magyar hírességek éttermei is bajban vannak

Blikk.hu - 2020. 11. 14. 8:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A magyar hírességek éttermei is bajban vannak

Az új szigorítások komolyan befolyásolják a hazai vendéglátást, az elit éttermektől kezdve a legegyszerűbb büfékig. A Blikk megkérdezett néhány olyan hírességet, akik a vendéglátásban is szerencsét próbáltak, hogy milyen hatással van rájuk, pontosabban az éttermeikre az immár második karantén időszak.

A kormányrendelet értelmében: az elkövetkező időszakban az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. Így a legtöbb hely a házhozszállításra állt át, azonban ezzel a módszerrel nehéz megtartani az addigi bevételeiket, így pedig a fennmaradásuk is kérdésessé válik.

Hajdú Péter, a Like Bisztró tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy a házhozszállítás - bár az egyetlen alternatíva - jóval kevesebb bevételt hoz, mint a rendes nyitvatartás.

– Egyelőre egyetlen kollégát sem küldtünk el, igyekszünk mindenkit megtartani, most kivárunk. Egy minimális veszteség egy ideig tartható, és nagyon nem szeretnék senkit elküldeni az ünnepek előtt. Elég érzékeny vagyok erre, hisz családos emberek dolgoznak az étteremben, 15-16 embernek adunk jelenleg munkát. Ha a kormány fenntartja a bértámogatást, akkor bízunk benne, hogy mindenkit meg tudunk tartani. Nehéz helyzet ez a mostani, de a kiszállítás megy zavartalanul. Visszaesett a forgalmunk, nagyjából a harmadára, de a tegnapi nap nem volt rossz. Ha nullszaldóra kijönne az étterem, akkor akár 3-4 hónapig is biztonságban lennék – mondta el lapunknak Hajdú.

Lakatos Márk, a Lakatos műhely tulajdonosa, borúsabban látja a dolgokat, szerinte minden más országban sokkal komolyabb támogatást kapnak a vendéglátók.

– Teljesen abszurd ez a helyzet, örülnék neki, ha a kormány végre nem teljesen agyament dolgokkal foglalkozna, hanem segítene azoknak, akik rászorulnak. Például az éttermeknek, vendéglátósoknak. Mi a házhozszállításra rendezkedtünk be, ami nagyjából működik, mivel 2-3 ember dolgozik az étteremben, azonban egy nagy, akár 30-40-50 embert foglalkoztató hely, így, mindenféle komolyabb állami segítség nélkül képtelen fennmaradni. Tragikus ez az egész helyzet – mondta.

Gianni Annoni az ACNewsnak beszélt arról, hogy kitartanak a nehéz időkben is, és csak úgy, mint Hajdú igyekeznek minden alkalmazottat megtartani. A pincérek például Gianni éttermében a futárkodásra állnak át ebben az időszakban.

– Ez olyan, mint egy világháborús helyzet, áldozatokat kell hozni. Az intézkedések is arra hajaznak, de bízom a döntéshozókban. Lehet egészen februárig ki fog tartani a tilalom. Ez viszont nem olyan rossz az éttermeknek, hiszen az év eleje amúgy is mindig gyengébb a vendéglátásban, így pedig kevesebb alapanyag megy majd kárba.

A padémiás időszak rengeteg hely működését veszélyeztetheti, már a tavaszi bezárások is komoly gondokat okoztak. Nyáron épp a Blikk írta meg, hogy Andy Vajna özvegyének, Vajna Tímeának havi közel 10 millió forintos veszteséggel működött a Nobu a karantén miatt. Feltételezhető, hogy ez most sem lesz másképp.

Fotó: A Lakatos Műhely hivatalos Facebook-oldala
Lap tetejére