RSS Feed

V. Gusztáv olimpiája

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 11. 14. 13:44:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

V. Gusztáv olimpiája

Száznyolc esztendővel ezelőtt rendeztek először nyári ötkarikás viadalokat Skandináviában. A házigazdák söpörték be a legtöbb érmet. Ám a svédeknél (plusz egy arannyal) jobban szerepeltek az amerikai atléták. A magyar sportolók nyolc dobogós helyet szereztek.

Az V. Gusztáv svéd uralkodó által megnyitott versenysorozat nem volt politikai viszályoktól mentes. Az osztrákok a csehek, az oroszok pedig a finnek önálló csapat állítását nehezményezték 1912-ben. A függetlenségről álmodó közép-, illetve észak-európai két állam kisebb zászlóval vehetett csupán részt, mint a császári és a cári team. Furcsa sportdiplomácia – harcias felhők az öreg kontinens egén!

Huszonnyolc nemzet lányai és (főleg) fiai kűzdöttek Stockholmban. Az első világháború küszöbén a delegációk háromnegyede európai volt. Mégis az USA lett az éremtáblázat éllovasa, 25 arannyal. A svédek odahaza, az V. modern kori olimpián két tucat bajnokot köszönthettek, a britek pedig tízet. A negyedik legsikeresebb team Finnországnak szerzett számos diadalt. A toplista kilencedik helyén – megelőzve a kanadai és az olasz atlétákat – a Magyar Királyság versenyzői végeztek.

Fotó: -a-
Lap tetejére