RSS Feed

Nógrádi Gábor - A csere

mix - 2020. 11. 12. 12:09:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nógrádi Gábor - A csere

Nógrádi Gábor harmincadik ifjúsági könyve egy szerepcseréről szól, s ahogy a szerző Oláh Andreának a Margó Irodalmi Fesztiválon elmondta, a szerepcsere minden regényében döntő motívum. Az írót egész életében izgatta, hogyan lehet a többieket megérteni és magunkat megértetni.

Nógrádi az egyik könyvében azt taglalja, hogyan tud szerepet cserélni az apa a fiával, az anya a lányával. Egy családon belül is alapkérdés, hogy a gyerekek értik-e szüleiket, a szülők a gyerekeiket. Ugyanakkor a szerző egy diktatúrába helyezi a történetet, ahol a két gyerek igazán izgalmas helyzetekben találja magát. S bár Nógrádi megélte az ötvenes éveket, tehát valódi diktatúrában volt gyerek Nyíregyházán, ahol félt a géppisztolyos őrtől, bár igazán nem értette az akkori világot. Szerinte a mai fiataloknak is van ismeretük a ma is létező tekintélyelvű, erőszakos rendszerekről. 
Nógrádi Gábor az egyik legelismertebb magyar író, csaknem harminc ifjúsági könyv szerzője. A sikert első regénye, a Gyerekrablás a Palánk utcában hozta el számára, s a könyvből film is készült. 2013-ban addigi munkássága elismeréseként Janikovszky Éva díjat kapott, s és az IBBY magyarországi szövetsége ugyanabban az évben életmű díjjal jutalmazta.
 A csere című regényben a tizenhat éves Adam anyjával és húgával a tenger mellett egy menekülttáborban él. A fiú a kikötőben dolgozik, és mint minden kamasz – és mint minden szegény – jobb életről álmodozik. Amikor beúszik a tengerbe, hogy közelebbről lássa egyik vágyálmát, az elnöki jachtot, találkozik Daviddal, az Elnök fiával. Kiderül, hogy a megszólalásig hasonlítanak egymásra. Hogyan lehetséges ez? Szerepet cserélnek. David üldözött menekült lesz, Adam pedig az Elnök – széltől is óvott – fia. És a meg nem nevezett, távoli ország diktatúrájában elkezdődik egy izgalmas történet, amelynek előképét Mark Twain Koldus és királyfi című regényéből ismerhetjük. Nógrádi Gábor könyve ugyanolyan lebilincselő és szívszorító, ugyanakkor szórakoztató olvasmány, mint eddigi regényei a Gyerekrablástól a PetePitéig.

Fotó: -a-
Lap tetejére