RSS Feed

Szemüvegben sportolni

M. A. - 2020. 11. 13. 8:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szemüvegben sportolni

Ha a manapság nagy népszerűségnek örvendő jóga és pilates helyett te inkább aerobikozol, bokszolsz, táncolsz, futsz vagy focizol, talán veled is előfordult már, hogy a sportolás hevében kiesett a kontaktlencséd, vagy éppen a földre pottyant a szemüveged.

A sport és a szemüveg nem fér meg egymás mellett, ezt gondolják profi sportolók és az orvosok is.

 

„Intenzív sport mellett sokan panaszkodnak a kontaktlencsére. A szembe folyó izzadság okozta irritáció miatt gyakrabban dörgölik a szemet, amitől a lencse elmozdul. Ez korlátozta a látást, a teljesítményt, elveszi a mozgás örömét” – magyarázza dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa, aki szerint saját páciensei körében végzett, nem reprezentatív kutatás szerint, a lézeres szemműtéten átesett férfiak 90%-a kifejezetten azért döntött a látásjavító beavatkozás mellett, mert a szemüveg csak hátráltatta őket sportolás közben.

 

Boronkay Péter kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista edzéseit és versenyeit is megnehezítette a rossz látása, ezért is döntött a beavatkozás mellett. „Erős dioptriáim voltak, +4 és +5-ös, szemüveg nélkül konkrétan nem láttam semmit. E mellé járult szemtengelyferdülés és kisebb belső kancsalság” – meséli Péter. „A triatlon alatt nyílt vízen úszunk, ahol egyébként sem szerencsés a kontaktencse, arról nem is beszélve, hogy a mellettem úszók miatt, egy rossz mozdulattól ki is eshet a szememből. De nem csak emiatt nem tudtam kontaktlencsét hordani. A behelyezése is komoly problémát jelentett számomra, mivel bal alkar nélkül születtem. Sokat próbáltam, de egy kézzel egyszerűen lehetetlen betenni, kivenni.”

 

Molnár Dávid a Magyar Állami Operaház balettművésze is aktívan sportol, hiszen munkájához kiváló kondícióban kell lennie, 15 év alatt, amíg kontaktlencsét kellett viselnie többször meggyűlt a baja a látássegítő eszközzel. „Volt úgy, hogy a lencse kiesett előadás közben vagy úgy félrecsúszott, hogy nem láttam semmit” – meséli a táncművész, aki a lézeres látásjavító műtét óta csodaként éli meg az éleslátás örömét.

 

A lézeres szemműtét utáni második napon a könnyebb fizikai terhelés és néhány mozgásforma – mint a kocogás és a kerékpározás – már engedélyezett. Az olyan megterhelő sportokkal, mint a súlyzós edzés és aerobik viszont egy hetet várni kell. A vízi- és küzdősportokat pedig egy hónap elteltével lehet ismét végezni.

 


Fotó: Budai Szemészeti Központ, purecom
Lap tetejére