RSS Feed

Hollandia: likvidált majmok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 11. 10. 16:56:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hollandia: likvidált majmok

A koronavírus-járvány terjedése, az európai állatkertek korábbi és újabb, részleges bezárása komoly anyagi veszteséget jelent 2020-ban. De nem csak a látogatók száma csappant meg tavasz óta. A Holland Királyság két csimpánzát is gyászolja e napokban.

Az Utrecht tartományi Dierenpark Amersfoort legendás, 20 hektáros erdei állatkertjét  évente sok százezer gyermek és felnőtt keresi fel. Igen népszerű volt az a csimpánz páros is, mely - kalandvágyból? - az ősszel kiszabadult ketrecéből. Nyugati sajtó jelentések szerint a két hím majom veszélyt jelentett a Zoo látogatóira, ezért az ápolók megölték őket. A környezetvédőket szerte az öreg kontinensen felháborította a 160 ezer lakosú város, Amersfoort közelében történt tragédia.

Szomorúak a Leipziger Zoo rajongói is, mert novemberben ismét lakat került a szászországi intézményre. A koronavírus-járvány újabb hulláma miatt az NSZK több régiójában nem látogathatók az állatkertek, így a lipcsei sem. De legalább a berlini Tierpark, a Zoo és a hozzátartozó Aquarium nyitva tart a decemberig érvényben lévő korlátozások ideje alatt. A maszkos vendégek aktuális, fővárosi kedvence a lassan 15 hónapos lomha Pit és aktív húga Paule. A cuki, bikolór pandamacik már otthonosan mozognak Spree-parti lakhelyükön. Eszük ágában sincs megszökni, mint a pórul járt hollandiai főemlősőknek!

Fotó: -a-
Lap tetejére