RSS Feed

Durcás Donald

Mogyorósi Géza - 2020. 11. 14. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Durcás Donald

Hazánk vezetői és a Kreml nem kapkodták el, hogy gratuláljanak a demokrata Joe Bidennek s alelnökének, Kamala Harrisnak, akik novemberben megnyerték az USA-ban minden idők talán legizgalmasabb vokscsatáját. A twitterező-toporzékoló washingtoni fenegyerek – államfőhöz méltatlan módon – kapaszkodik a hatalmába, mely 2021 januárjában véget ér.

Nem hiszem, hogy egyszer is zavarni fogja telefonjával bármelyik magyar állampolgárt - például lecsó főzés közben - Joe Biden. Az Egyesült Államok 46. elnöke ugyanis valódi demokrata és profi politikus. Ez igaz a hamarosan 78. születésnapját köszöntő férfi teamjére is. Fontos szerep juthat a Bidennél lényegesen fiatalabb Kamala Harrisnak: legyen szó a női egyenjoguság témájáról, avagy az utóbbi hónapokban felerősödött amerikai rasszizmus megfékezéséről. Sem a leendő alelnök asszony, sem párttársa nem az a kapkodó, fenyegetőző típus, mint Donald Trump.
A republikánusok színeiben, ám azok klasszikus stílusától elszakadva 2016 óta „politizáló” 45. elnök már jóval a választások előtt „csalást” emlegetett. S kihívóit ellenségként kezelve uszított. A négy év alatt sem Moszkvába, sem Berlinbe el nem látogató Trump, noha tett néhány gazdaságélénkítő lépést, nagyhatalmi szerepében csak csetlett-botlott. Persze látványos, amikor két dundi vezér pacsizik. Ám Észak-Koreával csitítani a viszályt, miközben Kínával fokozódik a verseny és feszültség – aránytévesztés.
Boris Johnson és a Brexit washingtoni támogatása éppúgy az Európai Unió szétverésére tett kísérlet, mint a párizsi klímaegyezményből való kilépés. A Nato többi tagállamával szintén zilált az USA kapcsolata: immáron sem Angela Merkel sem francia szövetségese, Emmanuel Macron nem veszi komolyan Trumpot, s az elsők között üdvözölték kihívója választási győzelmét. „Joe bácsi” - ahogy hívei becézik - már most, januári beiktatása előtt az amerikaiak összefogására szólított fel. Az agresszív kurta beszédet, diplomatikus, békítő stílus válthatja fel. Az előbb-utóbb a Fehér Házból kiköltöző Trumpnak pedig érdemes lesz megfogadnia Greta Thunberg svédországi tanácsát: „Nyugi, Donald, nyugi”... Kezdődhetnek a vidám nyugdíjas évek!Fotó: -a-
Lap tetejére