RSS Feed

A magyar foci sírásói

Dalia László - 2020. 11. 05. 8:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A magyar foci sírásói

Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia edzője kifakadt a minap, hogy csapatán belül milyen borzasztó hangulat uralkodik, a légiósok és a fiatalok ki nem állhatják egymást, s immár a harmadik meccset veszítették el, pedig nagyon jól kezdték a bajnokságot. Azóta sorozatban a negyedik mérkőzést is bukták, s így nem tudhatni, meddig marad még Hornyák Felcsúton.

Azért az micsoda parabola, hogy a még nevében is akadémia lefutott külföldi játékosokat alkalmaz, s amikor a vírus miatt ők nem játszhatnak, a fiatalok elkezdenek brillirozni. Az edző pedig megdöbbenve látja, hogy felborul az öltöző. Majd egyszer kiderül, amikor Hornyák hazamegy Szlovákiába, s már nem köti a szerződésében kikötött titoktartás, hogy mi történt Felcsúton. Ám a történés visszahangja legalább ily érdekes. Bozsik Péter és Várhidi Péter rögtön azt mondták, hogy ők sosem szoktak kibeszélni az öltözőből. Igaz, egyikükből sem lett karakteres edző, s bár mindketten voltak szövetségi kapitányok, mély nyomot nem hagytak maguk után, mostanában inkább a stúdió melegében okoskodnak. Én persze élvezem, amikor Mourinhot vagy Zidane-t oktatják, de kábé ennyire reálisan ítélik meg és (nem) kritizálják a magyar csapatok, játékosokat, edzőket. Nem is ment általuk előbbre  a világ.

Nos, legalább ily tanulságos volt a minap egy Bognár György interjú. Az egykori válogatott játékos Paksra szerződött, miután 16 évig az NB I közelébe sem ment, s azóta veretlen, sőt egyre látványosabb a csapat játéka. Bognár a győztes meccsek után sem dicséri halálra a játékosait, hanem inkább a hibákról beszél. Üdítő hallani a többi magyar edző után, akik közül sokan mintha nem ugyanazt a meccset látták volna, akkor is elégedettek, amikor gyatra játékot mutat a csapatuk. Bezzeg, ha a piacon, a bevételből, jegyeleladásból kéne megélni, vajon hány napig ülhetnének még a kispadon? Bognár Verebes Józsefet emlegette, akitől rengeteget tanult, s aki látványos, támadó futballt játszatott győri csapatával, s persze így telt házas meccseket produkáltak sok góllal.

Bognár az interjúban mindent elmond a magyar foci gyengeségéről. Persze, ő elsősorban a magyar edzőket veszi elő. "Egyszer előfordult, hogy az egyik edző csapata 3-0-ra vezetett. Meccs után együtt ebédeltünk, mondom neki: „Az utolsó húsz percre miért nem cseréltél rá két fiatal, friss támadót? 6-0 lehetett volna a vége!” Két kanálnyi hatásszünet után így felelt: „Gyurikám, jó az a három is.” Na, ők a magyar futball sírásói." Bognár szerint a magyar futballt pont ez a kudarckerülő, második szándékú filozófia hátráltatja abban, hogy egy tapodtat is fejlődjön.

Bognár Felcsútot is megjárta, s a fiatalokkal próbált boldogulni, ami ment is volna, de a tulajdonos középcsapatot akart külföldi játékosokkal, holott egy akadémiára épülő gárdának nem ez a dolga. Játszhat az NB I-ben, de az NB II is jó iskola, hogy a játékosok kikerüljenek a piacra, s akár itthon, akár külföldön boldoguljanak. Ám, ha a tulajdonos máshogy gondolja, akkor az edző egyet tehet, veszi a kalapját. Pakson csodát tehet Bognár, de egyedül aligha váltja meg a magyar focit. A Puskás Akadémia rövid szárnyalása a fiatalokkal, s az Újpest minap meccse az MTK ellen, amikor ugyan simán kikapott, de kiderült, hogy a kényszerből játszatott fiatalok többre hivatottak, miközben még az NB III-as csapatban sem játszanak. Több magyar csapatnak külföldi kapusa van, pedig az Újpest 18 éves hálóőre ma is beférne bármelyik gárdába. Így viszont semmi nem lesz a magyar foci feltámadásából, viszont kár is erőlködni és kidobni tízmilliárdokat. Akkor már inkább szántsák be az akadémiákat.


Fotó: -a-
Lap tetejére