RSS Feed

A Trump effektus

Dalia László - 2020. 11. 02. 8:00:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Trump effektus

Trump még az elnök-jelöltek vitáján is azzal kérkedett, hogy ő bezzeg nem hallgat a tudósokra, mint Biden. Semmi újat nem mondott, viszont megerősítette az amerikai tudományos élet szereplőit, hogy lépjenek fel Trump ellen, hiszen beláthatatlan következményei lennének, ha a vírust és a klimaváltozást lebecsülő, a szakértőket becsmérlő ingatlan-cápát újra megválasztanák.

Trumpnak sikerült, ami előtte egyetlen amerikai elnöknek sem, hogy az egyik legismertebb tudományos lap, a 175 éves Scientific American kampányba kezdjen ellene. Egy másik nem kevésbé híres lap, a Nature is azt írta, hogy "nem állhatnak félre". A tudomány emberei a politikusok helyett szakértőkre bízná a járvány kezelését, s úgy tűnik egy hajóban eveznek a magyar ellenzékkel. S miközben itthon sokan kételkednek, hogy a magyar ellenzék megbírkózna-e egy Orbán utáni világgal, képes lenne-e visszaállítania  köztársaságot, annak minden intézményével, amikor egyelőre programjuk nincs, csak most kezdik jogilag is kapisgálni, lehetne-e kétharmad nélkül változtatni a mostani bebetonozott rendszeren, Bidennek van haditerve.

Természetesen az USA-ban sem a programokon múlik a választás kimenetele, de annak is van szerepe.  Biden pedig megigérte, hogy az USA visszatér a párizsi klíma egyezményhez és 2 billió dollárt költ környezetvédelemre, s visszaadja a jogkörét a Környezetvédelmi Hivatalnak és visszalépteteti az Államokat az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO). Nos, erre mondhatná a magyar ellenzék, hogy ezek egyszerű lépések, nem kell újra alkotmányozni, legfeljebb a főbíró(nő) okoz majd kellemetlenségeket. Trump is igyekezett mindenkin átlépni, minden szokásjogot felrúgni, de azért az USA demokratikus intézményei nem olyan könnyen lebonthatók, s ahogy több külföldi szakíró is megjegyezte, Trump még egyébként is sokat tanulhatna Orbántól.

Joe Biden korántsem olyan elismert politikus az USA-ban, mint Hillary Clinton, mégis több esélye van nyerni és besétálni az Ovális irodába. S ami leginkább mellette szól, amit a tudományos lapok is bizonyítanak, hogy ez leginkább protest szavazás lesz, Trump ellen szavaz a tudósoktól a művészekig az ismert emberek 90 százaléka. Orbán pedig nagyon jól tudja, ezért is állt ki Trump mellett, sőt Szijjártó rá is támadt Bidenre (Merjünk nagyok lenni!), amikor az egy rossz szót szólt a magyar kormányra, mert ha visszatérnek a demokraták, Orbán mostanában ismét nem látja belülről a Fehér házat. Sokáig emlékezhet majd arra a pillanatra, amikor lecsót főzött a konyhában és Trump a volt budapesti nagykövet kérésére felhívta, hogy kicsit trécseljenek. Legalább lesz miről mesélnie az unokáinak. 

Fotó: -a-
Lap tetejére