RSS Feed

Törvénytelenül tiltott ki újságírókat az FTC

hvg.hu - 2020. 10. 30. 13:04:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Törvénytelenül tiltott ki újságírókat az FTC

Több sajtóorgánum munkáját is korlátozták a Ferencváros – Dinamo Kijev BL-meccsen, hívta fel a figyelmet a Magyar Lapkiadók Egyesülete. Az FTC nevében megtagadták a válaszadást a mérkőzésen alkalmazott plusz járványügyi intézkedésekre vonatkozó kérdésekre, illetve több médium – így a hvg.hu – munkatársának az akkreditációját is elutasították. Az egyesület szerint ezzel a magatartással nem pusztán a sajtó, hanem a közönség jogai is sérülnek.

Mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről"

– idézik a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény egyik rendelkezését.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete szerint a médiarendszer valamennyi tagja kizárólag akkor tud megfelelni tájékoztatási kötelezettségének, ha a megszólított, személy vagy intézmény nem fekete listáz egyes médiumokat, vagy személy szerint az ott dolgozó újságírókat. Közleményükben emlékeztetnek, hogy

az Egyenlő Bánásmód Hatóság korábban már megállapította, hogy a kizárt médiumok hátrány szenvednek a hírversenyben más médiaszolgáltatókhoz képest, közvetve pedig a hirdetési piacon is hátrányos helyzetbe kerülhetnek.

Az ominózus meccsre a hvg.hu sem kapott akkreditációt. A hvg.hu korábban levélben jelezte, hogy egy újságírójuk és egy fotósuk szeretne jelen lenni a Ferencváros hazai Bajnokok Ligája-csoportmeccsein. A klub sajtóosztálya azonban azt válaszolta a megkeresésükre, hogy "sem a nyomtatott, sem az internetes kiadásukkal" nem kívánnak együttműködni, állításuk szerint azért, mert korábban a hvg.hu a klub érdekeit sértő tartalmat tettek közzé.

"A Ferencváros egyetlen hazai mérkőzésére sem kívánunk akkreditációt biztosítani önöknek.”

– írták, így a szerdai Ferencváros – Dinamo Kijev találkozón a hvg.hu nem lehetett jelen, ennek ellenére a meccset végig közvetítették.Fotó: magyarfutball.hu
Lap tetejére