RSS Feed

Don Juanból diktátor

Mogyorósi Géza - 2020. 10. 31. 8:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Don Juanból diktátor

Három évtizede – magyar segítséggel – olvadt eggyé Németország. Ezt a sorsfordító történelmi pillanatot már nem élhette meg az NDK egykori főelvtársa, a berlini falépítő „Malter Walter“. Pedig hosszú pályafutása volt – részben külföldön. Azt hittem, hogy a vén komminista már nem tud meglepetést okozni! De igen! Francia unokája, Alain Picard most 68 éves, derül ki egy friss dokumentumfilmből.

A híres, titkos nagyapa beszédének szász dialektusát élete végéig sem tudta szalonképessé csiszolni. Ehhez jött még Walter Ulbricht (1893-1973) fülsanyargató, sipító hangja, mely egy 1911-es gégediftéria következménye volt. Felépülvén a torokgyíkból elkapta a munkásmozgalom "gépszíja" az aszkétikus, sportos, türelméről és bátorságáról elhíresült srácot: Walter 19 esztendősen csatlakozott a szocdemekhez.

Szóval az asztalos mesterséget tanult fiatalember már az első világháború előtt SPD tagkönyvet kapott, majd 1919-ben lépett be Németország Kommunista Pártjába (KPD). Ulbricht 1923-tól dolgozott „cége” Központi Bizottságában.  1928-tól 1933-ig parlamenti képviselő volt Berlinben, majd külföldre menekült. Prágai, párizsi, moszkvai emigráció várt rá. Ott Franciaországban szeretett bele egy csinos nőbe. Rosa Michel (1901-1990) elvtársnő egy leánnyal ajándékozta meg Waltert. Illegális kapcsolatuk a Szovjetunióban is folytatódott. A béke beköszöntekor Ulbricht részt vett pártja újjászervezésében és a francia asszonnyal is találkozhatott. 1946-tól a KPD és SPD összeolvadását követően a Német Szocialista Egységpárt (SED) helyettes elnöke lett Walter.

Egy évvel az NDK (és az NSZK) megalakulása után, 1950-ben választották pártja Központi Bizottságának főtitkárává Ulbricht elvtársat, majd '53-tól 1971-ig az Egységpárt első titkára volt. 1950 és 1960 között a Minisztertanács első elnökhelyettesi funkcióját is betöltötte, midőn megszületett francia unokája, Alain. Oké, nem egy Delon, de azért érdekes fickó, pláne, hogy német nagyapja az 1953-as berlini munkás felkelés (egyik) leverőjeként és az 1961-es berlini fal (egyik) megépíttetőjeként a történelemkönyvek fekete lapjára került. A politikus hatvan esztendeje lett a Német Demokratikus Köztársaság Államtanácsának elnöke. 1973-ban hunyt el. Rég volt!

Fotó: -a-
Lap tetejére