RSS Feed

A celebcsászár

Csontos Tibor - 2020. 11. 01. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A celebcsászár

Szügyig toluló örömmel füleltem a hírre, mi szerint a celebcsászár pártot készül alapítani, hogy bejusson az országunk házába. Önbizalma vetekszik testi erejével, az előbbi azért is örvendetes, mert nem lógna ki a mostani felhozatalból, az utóbbi pedig azért, mert honatyai herkulesként a minapinál jóval több krumplit vihet majd be a kupolaterembe. Szóval, ő lehet a mi olasz parlamenter csiccsiolinánk férfiúban, akit cseppet mart a mélabús honfibú azután sem, hogy elbukott a főpolgármester-választáson.

A celebcsászár stílusosan éppen az egyik celebműsorban tette közhírré, hogy pártot alapít, s reménykedik abban, hogy a nép bejuttatja a hőn áhított parlamenti székbe. Eme hír hallatán az emberfia óhatatlanul is úgy járhatna, mint Boncz Géza, aki egyik reggel arra ébredt, hogy a takarítónő a szomszéd szobában az őrület határát súrolja. Hiába no, mondhatná minderre a másik zseni, Hofi Géza, hogy a világon az emberi ész van a legjobban szétosztva, mert mindenki azt hiszi, neki egy kicsivel több jutott. Ám ne legyünk igazságtalanok és gúnyorosak: aki képes volt arra, hogy egy fél országot megőrjítsen a herevasalással, az igenis tudhat valamit, azt még a vadászos honatya sem vadászhatja le azzal, hogy no lám, itt az újabb pszichopata a parlamentben. S miért ne lehetne ezúttal sikere a celebcsászárnak, ha már nem hozott neki a Jézuska a legutóbbi karácsonyra főpolgármesteri széket? Azzal együtt, hogy már a pártalapítása pillanatában besoroltatott társadalmi zaccnak, miként a mi Leslie-nk nevezte az ő ellenzékét. 

Mondják, hogy minden sikeres vállalkozásnak három emberre van szüksége: egy álmodóra, egy üzletemberre és egy gazdag emberre. Nos, a mi celebcsászárunkról elmondhatjuk: három az egyben. Álmodik, üzletember és gazdag is, utóbbi nem kiváltképp fontos, hiszen a pénz olyan nyelvet beszél, amit mindenhol értenek. Celebcsászárhoz méltatlan lenne, ha Ella krumplit osztogatna, igaz, már ennek az ára is a csillagokig ér. S miért ne szavazhatná be őt az ő népe a honfibúval nem, de busás jövedelemmel annál inkább kecsegtető székecskébe? Ingyen ebéd csak az egérfogóban található. Némely képviselőre csak a rokonok és a sofőrjeik szavaztak és lám, mégis. Íme, a bizonyíték arra, hogy Oscar Wilde butaságot mondott azzal, hogy  kijelentette: Amikor az Isten megteremtette az embert, némileg túlbecsülte a saját képességeit. 

A celebcsászár kétségtelenül populáris fazon, akkor is, ha némelyek nem tartják az ész arisztokratájának, trendibben kifejezve: megosztó figura. Nyilván a társadalmi zaccra szavazók megosztását is elvárják majd tőle. Ami persze változhat, ha megosztja majd egyelőre még nevesincs pártjának programját, melyben bizonyosan érvényesül majd a hruscsovi direktíva: a politikusok oda is hidat ígérnek, ahol nincs folyó. Mert az említett három az egyben a politikusi szerep megcélzásával afelé tart, hogy négy az egyben legyen. Nyilván nem ígér majd a férfiaknak ingyenes herevasalást, azaz zacskóránctalanítást, bár ki tudja? Hiszen a Politikailag korrekt szavak és kifejezések enciklopédiájában is szerepel a Hereközpontúság címszó eme meghatározással: "A világ dolgainak a férfiak nézőpontjából történő szemlélése, értelmezése." 

Honatya-jelöltünk kétségtelenül jól fekszik a kertévéknél, de hogy a Tisztelt Házban miként fekszik majd, persze, ha az ő népe bevoksolja oda, nem tudjuk. Mert hát feküdni kell majd. Rendesen.  Kevin Spacey a Kártyavárban úgy határozta meg a hatalom mibenlétét, hogy az olyan, mint az ingatlan: fekvés, fekvés, fekvés. S minél közelebb van az ingatlan a forráshoz, annál nagyobb az értéke. Mindenesetre jó, ha a celebcsászár nem feledi ama mondást, mely szerint a politikusok és a pelenkák egy dologban hasonlítanak: mindkettőt rendszeresen cserélni kell. Leginkább ugyanazon okból kifolyólag.
Fotó: galeriasavaria.hu
Lap tetejére