RSS Feed

Berlin: Kilugani örök álma

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 10. 27. 17:51:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin: Kilugani örök álma

Október második felében a német fővárosban elaltatta az állatorvos a több időskori panasszal viaskodó keskeny szájú orrszarvút. Kilugani éppen 45 esztendeje érkezett a nyugat-berlini Zoo-ba. Az akkor egy éves nőstény a Spree-metropolisz kedvence lett – tovább élt, mint négylábú rokonai a szabadban.

Az elmúlt hónapokban egyre többet szenvedő, 46 esztendős Kilugani még 1975 őszén került fiatal borjúként – a fallal, szögesdróttal körülzárt – West-Berlin állatkertjébe. A nőstény keskeny szájú orrszarvú öt csemetével ajándékozta meg a legendás közép-európai Zoo-t. Életkora is rekordnak számított az öreg kontinensen, hiszen szabadon csak átlag 30 évet élnek a rinocéroszok. Az októberben elaltatott nagy testű emlőst éppúgy a szívükbe zárták a berliniek, mint a festői környezetben, 1844-ben átadott park számos kedvencét. A Zoo címerén így ősszel is Gorilla Bobby tündököl. Még 16 kilós „babaként” került – a marseillei kikötőből – a Spreehez: legelső ilyen főemlősként imádta a két világháború közti korszak publikuma. A negyed tonnás súllyal, 1935-ben (vakbélgyulladásban) elpusztult majom életnagyságú gránit szobra ma is a kertváros büszkesége.

A berlini fal 1961-es felhúzása után különösen felértékelődött a nyugati városrész {Tiergarten kerületi} vadasparkja és a hozzátartozó Aquarium. A 35 hektáros zöld oázis egyik „bébije” volt a '43-ban született tömzsi viziló legény, Knautschke.  Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronz szobra van a Zoo területén. A harmadik évezredben új sztárja lett a Spree-metropolisznak: Lars és Tosca bocsaként 2006. december 5-én született meg Knut. De a lassan egy évtizede holt jegesmaciról, majd egy másik biológia órán mesélek!


Fotó: -a-
Lap tetejére