RSS Feed

Barangolás a Múzeumszigeten

Mogyorósi Géza - 2020. 10. 28. 8:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Barangolás a Múzeumszigeten

A Humboldt Forum átadására a berlini Unter den Lindenen még várni kell pár hetet. Ám a James Simon nevét viselő kulturális központba már betérhetünk. A Museumsinsel környékén havonta többször megfordulok: kézzel fogható a változás - az épületek restaurálására a 90-es évek óta már bő 2 milliárd eurót költöttek.

Még a legcinikusabb berliniek sem örülnek annak, hogy eddig ismeretlen vandálok - talán vizi pisztollyal? - olajos állagú trutyival spricceltek be tucatnyi műkincset a 20. század végén az UNESCO - az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete - kulturális világörökségi listájára felkerült Museumsinsel intézményeiben. Pofátlan aljasság ez – maszkos időkben!

De az élet nem áll meg! A gigantikus építkezés sorozat várhatóan 2025-ig tart. Ám már most érdemes egy-két napot rászánni a pazar gyűjtemények megtekintésére. A Múzeumsziget felkeresése - mely a német főváros, sőt az NSZK egyik legszebb, legértékesebb kulturális komplexuma - szinte valamennyi Berlinbe látogató vendég „kötelező” programjához tartozik. A Spree és mellékága a Kupfergraben öleli körül a Museumsinsel-t, melynek 2021-től saját metróállomása lesz. A hidakkal és S-Bahn felüljáróval átszelt, parkosított félszigeten öt - a szó minden értelmében - gigantikus gyűjtemény található.

A 115 esztendős Berliner Dom szomszédságában, a tölgyfás Unter den Linden-hez legközelebbi, a Lustgartenen átsétálva elérhető Altes Museum (Régi Múzeum). E mögött van a szintén 19. századi Neues Museum (Új Múzeum) és az Alte Nationalgalerie (Régi Nemzeti Galéria). Az „Insel” legfiatalabb épülete a felújítás alatt álló Pergamon-Museum, Angela Merkel otthonának közelében. Ezt a magasvasút gyalogos hídja választja el a múlt század elején megnyílt, frissen renovált Bode-Museumtól. Normális időkben ezen a környéken hemzsegnek a turisták, ám a koronavírus újabb hulláma lefékezte az EU idegenforgalmát. A Múzeumsziget persze 2021-ben is a „Világörökség” része marad – a bunkó műkincs fröcskölők, rongálók pedig a „világ ökörségéhez” tartoznak. Remélem, hogy a 3,8 milliós német metropoliszban nincs sok belőlük!

Fotó: -a-
Lap tetejére