RSS Feed

L. Simon nem tudja, miért kapott a cége 100 milliót

24.hu - 2020. 10. 26. 17:25:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

L. Simon nem tudja, miért kapott a cége 100 milliót

A hivatalos kormányzati honlap adatbázisa szerint L. Simon László fideszes parlamenti képviselő családi érdekeltségei, a Simon és Simon Kft. 32 millió forintot, az Agárdi Aratrum Kft. pedig közel 103 millió forintot nyertek az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázaton. A közzétett adatok szerint a Simon és Simon esetében a támogatási döntés júliusban született meg, míg utóbbi esetében szeptemberben.

Nem igazán világos, hogy milyen alapon kérdezi meg két magáncég törvényesen felvett támogatásait– mondta az adatokat előásó Blikknek L. Simon László felesége, miután a fideszes politikus azt állította, hogy neki nincs információja a támogatásokról, nem kapott, és nem is igényelt uniós pénzeket. L. Simon László papíron évekkel ezelőtt kiszállt a vállalkozásokból, amelyek azóta felesége neve alatt működnek. Az Agárdi Aratrumban azonban október elejétől újra tulajdonosként bukkant fel a politikus is.

Vass Eszter, L. Simon felesége azt állította a lapnak, hogy szeptemberben nem nyertek támogatást, ezért úgy véli, a honlapon most közzétett számok több év együttes támogatásának az összegei lehetnek, amelybe beletartoznak a művelésbe vont területek után automatikusan járó területalapú és zöldítési támogatások, illetve az AKG-támogatások. Utóbbit ugyanis öt évre ítélik meg és éves bontásban fizetik ki, a pontos összeget pedig csak a támogatási időszak végén tudják meg, hiszen változhatnak a területi adatok és az elszámolás alapját képező euró árfolyama is.

Az ügyvezető szerint a két cég az elmúlt években összesen 29,3 millió forint területalapú támogatást kapott, zöldítésre 15 milliót, gyümölcstermesztésre 5,8 milliót, extenzív termesztésre 5,7 milliót, az AKG részeként pedig 76,5 milliót.

A képviselő és családja már korábban is százmilliókat zsebelt be a legkülönfélébb jogcímeken: az egykori fitneszedző feleség 281 millió forintért vett földeket az állami árverésen, de nyertek bő 45 milliót panziófejlesztésre is.


Fotó: -a-
Lap tetejére