RSS Feed

Mi történik, ha lefekvés előtt kávézunk?

hazipatika.hu - 2020. 10. 24. 17:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mi történik, ha lefekvés előtt kávézunk?

Az esti lefekvés előtti kávézás nem befolyásolja az alvás minőségét. A nikotinnak és az alkoholnak viszont komoly szerepe lehet abban, ha rosszabbul és kevesebbet alszunk - állítja egy frissen publikált tanulmány.

A tudósok 785 embernél rögzítették 5164 nappalon és éjszakán át, hogy mennyi koffeint, alkoholt és nikotint vittek be a szervezetükbe. Ezeket az adatokat végül összevetették alanyaik alvásnaplóival, valamint a csuklóikra rögzített szenzorok eredményeivel. A szenzorok nemcsak azt mérték, hány órát aludtak a résztvevők éjszakánként, hanem azt is, milyen volt azalvásminősége és milyen gyorsan ébredtek fel az alanyok.

Így hat ránk az esti kávé

A tudósok arra jöttek rá, hogy míg az alkohol és a nikotin megzavarhatja a nyugodt éjszakai pihenést - egy lefekvés előtt elszívott cigaretta például átlagosan 42 perccel rövidíti meg az insominások alvásidejét -, a koffeinnek nem volt ilyen hatása. "Egészen mostanáig viszonylag kevés tanulmány vizsgálta meg alaposan az alvásparaméterek és az este elfogyasztott élénkítő anyagok közti lehetséges kapcsolatot" - mondta Dr. Christine Spadola, a Florida Atlantic Egyetem munkatársa.

Egy alvásszakértő, Dr. Neil Stanley egyébként már korábban is hangsúlyozta, hogy valószínűleg csak egy mítosz, amit a lefekvés előtti kávé élénkítő hatásáról gondolunk. Azonban előfordulhat, hogy valakinek a szervezete érzékenyebben reagál a koffeinre - ilyen esetben valóban jobb mellőzni az esti feketét. Mindenki másnál azonban valószínűleg nem okoz majd álmatlan éjszakát egy lefekvés előtti kávé.

Mérsékelt kávéfogyasztás, hosszabb élet

Egy másik tanulmány pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kávé mérsékelt fogyasztása meg is hosszabbíthatja az életet. A tudományos munka szerzői szerint azok, akik napi 2-4 csésze kávét isznak, akár két évvel is tovább élhetnek azokhoz képest, akik nem kávéznak.


Fotó: -a-
Lap tetejére