RSS Feed

Lázár, a vásárhelyi fenegyerek

Dalia László - 2020. 10. 21. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lázár, a vásárhelyi fenegyerek

Lázár Jánost utólag sokan visszasírják, mert amikor ő volt a kancellária miniszter, jobb hangulatban teltek a csütörtöki tájékoztatók. Elegánsan és néha könnyedén átevezett a problémás ügyeken is, s próbálta humorral elütni, amire nem nagyon akart válaszolni. Gulyás Gergely hiába bír hasonló képességekkel és jogi műveltséggel, a főnöki ukázt nem tudja oldani, szánalmasan bukdácsol a kötelező kürökben.

Az önhibájukból mellékvágányra került fideszes vezetők sem nagyon beszélnek ki. Óvatosan mondanak  egy-két kritikus mondatot, mint Pokorni, Navracsics, de nem kószálnak el nagyon messzire, s Orbán nevét nagy tisztelettel ejtik ki. Ezek a kilengések legfeljebb csámcsogásra jók, találgatásra, hogy mi járhat a fejükben a vezénylő tábornokról és a mostani viszonyokról. Lázár más, ő sokkal ügyesebben bánik a szavakkal, ahogy kanencellária miniszterként is négy év alatt úgy feltornászta magát, hogy sokan már-már Orbán jövendő utódját látták benne. És ezt a sejtést, most ő maga is megerősítette a válasz online interjúban. "Meghatározó fideszes politikusok is elhitték, hogy én Simicskával és Spéderrel szövetkezve a párt átvételére készülök. Reggeltől estig ezt duruzsolták Orbán Viktor fülébe. A magyar közéletben sajnos erős hagyományai vannak a folyosói politizálásnak, amelyben az ember munkáját és teljesítményét felül tudja írni az alaptalan, rossz indulatú pletyka. Ennek a jelentőségét alábecsültem".

Persze, sejthetjük, hogy mi történik a Fidesz házban, de Lázár ki is mondja és persze meg is toldja, hogy ő még nem adta fel, tehát haza is üzen. Ez eddig a saját kis játszmája, de kapunk is többet a vásárhelyi fenegyerektől. A miniszterelnöknek is odaszúr. „Csak nekem van ilyen jó dolgom, hogy miközben megnyertem minden választást, amelyen elindultam, miniszterelnök úr számon kéri rajtam mások vereségét is..." Ám egy bravúros fordulattal a mennybe meneszti Orbánt, miszerint  ő a Fidesz ereje, ő az, akinek van karizmája, vannak elképzelései, és a többi síri csönd, vagyis Lázár szerint másod- és harmadvonal nem létezik. Szerényen maga magát is a negyedvonalhoz sorolja. Hát, most feladta  a leckét, a sötétben bujkáló és savazó pártbeli ellenfeleit rendesen leértékelte, sőt megsértette. És még nem is túlzott, hiszen évek óta ezt látjuk, hogy Orbán diktál, a többiek csendben másolnak és alázotan végrehajtják a parancsot, s akiknek ez a felállás nem tetszett, már rég nincsenek a közelben. Stimmel a negyedvonal? Stimmel. Persze, Lázár is kormánybiztos lett, meg takarító a tenisz szövetségben. Ez utóbbiról csak annyit mond, hogy 2022 után aktív politikus ne legyen sportvezető, vagyis szerinte nem életszerű, hogy még azokat a rókalyukakat is elfoglalják. Ő is csak rendet tesz a pályán, aztán lelép a salakról.

És még nincs vége. Nyit egy fejezetet a nagypolitikában is. Lazán közli, nem ért egyet, hogy a kínaiak számára ennyire kinyílt az ország, szerinte az amerikai-európai együttműködést kellene választanunk a kínaiakkal szemben. Ez már nagyívű gondolat és nagyon nem illik Orbán világképét megkérdőjelezni, sőt fúrni. Ha amerikai és európai titkosszolgálatok mérik a magyar politikai életet, akkor ez fontos üzenet. És pont most, amikor Trump vesztésre áll, s ha jön Biden, látványosan megromlanak az eddig sem virágzó amerikai kapcsolatok. Mert ugye, ha lecsófőzés közben felhívja a miniszterelnököt az amerikai elnök, hogy a távozó Orbán-rajongó nagykövet kedvére tegyen, az nem sokat jelent a diplomáciában.

Gondolkodhatunk azon, hogy Lázár mire gondolt, amikor ilyen bátran beszélt, de hát nincs veszteni valója. Mostanában nem kap nagy feladatokat, Orbán nem is számol vele, hiszen az egyetlen fideszes politikus, akinek van vér a pucájában, maradjon csak Vásárhelyen, megér annyit a Szegedre tartó villamos, hogy otthon molyoljon. És van annyi szemétdomb, hogy a tenisz szövetség után újabb célfeladatot kapjon. Ez az interjú csak megerősíti Orbánt, hogy figyelő szemét Lázárra vesse.

Fotó: -a-
Lap tetejére