RSS Feed

Senki nem maradhat hideg, fűtetlen háztartásban

MTI - 2020. 10. 18. 17:30:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Senki nem maradhat hideg, fűtetlen háztartásban

Az MSZP szerint a kormánynak az uniós költségvetés elfogadásakor is mindent meg kell tennie azért, hogy Magyarországon senki ne maradjon hideg, fűtetlen háztartásban - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón.

    Ujhelyi István kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnök következő uniós költségvetés elfogadására kilátásba helyezett brüsszeli vétója veszélyezteti az Európai Unió energiaszegénységet csökkentő programját is.
    Az Európai Bizottság a héten hagyta jóvá azt a tervet, amellyel a következő tíz évben 35 millió európai épületet újíthatnak fel, ebből pedig minimálisan félmillió magyar háztartás energetikai korszerűsítése valósulhatna meg uniós pénzből - jelezte az ellenzéki politikus.
    Az MSZP EP-képviselője szerint a lakóépületek korszerűsítése egyszerre hasznos az energiaszegénység felszámolása és a klímacélok elérése érdekében, az éghajlatváltozást okozó káros anyagok kibocsátásában ugyanis nagy szerepe van a háztartások elavult fűtésrendszereinek is.
    Ujhelyi István elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy 4,1 millió magyar háztartásból 400 ezerben nem tudják fizetni a "tisztességes fűtést". Az MSZP éppen ezért az uniós forrásokat azoknak a családoknak is a rendelkezésére bocsátaná, amelyek önerő hiányában nem tudnak pályázni a meglévő kormányzati támogatásokra - mondta a politikus, majd hozzátette, az MSZP továbbra is követeli egy otthonfelújítási alap létrehozását.
Fotó: X
Lap tetejére