RSS Feed

Magyarország, a légiós paradicsom

Dalia László - 2020. 10. 18. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Magyarország, a légiós paradicsom

Elnéztem a pénteki Kisvárda-Ferencváros meccset, s már nem is csodálkoztam, hogy a kezdő csapatokban csak 3-3 magyar játékos volt. S miközben már évek óta ömlik a közpénz a magyar fociba, a fejlődésnek nyoma sincs, s miután légiós paradicsom lettünk, a harmadosztályú foci akadémiákról kikerülő, nem túl képzett fiataloknak játékosok még csak labdába sem rúghatnak.

Sem a kommentátornak, sem a stúdióban ülő szakértőknek nem jutott eszébe, hogy ez nem magyar foci meccs, hanem légiósok harca a jó magyar gázsiért. Szlovákok, szerbek, szlovénok, ukránok, grúzok, brazilok játszanak a magyar gyepen és a többségük nem is ügyetlen, ám a magyar utánpótlás még a padon sem ül. Nem vagyok demagóg, tehát az FTC-t akár ki is venném a sorból, hiszen a Bajnokok Ligájában játszik, most még pénzt is keresett. Ám azért annyi hiányérzetem van, hogy náluk sem látom a nyomát annak a törekvésnek, hogy magukhoz csábítsák a legjobb magyar játékosokat. Rebrov egyébként meg is mondta, hogy nála nincs előnye a magyar játékosnak, aki jól húz, az játszik, aki nem, mehet. 

Hogy aztán a Kisvárda, a Mezőkövesd és a többi kis vidéki csapat, amelynek, ha nem lenne politikai hátországuk, helye sem volna az NBI-ben, mert se közönség, se szponzor, miért játszat szinte csak külföldieket, ember nem magyarázza meg. Mintha szándékosan arra játszanának, hogy a magyar foci ne újuljon, maradjon abban a mély gödörben, amelybe valamikor a hetvenes-nyolcvanas években beleesett. Ha jól működnének a magyar futball akadémiák, akkor sem a piacra termelnek a játékosokat, hiszen itt az nincs. Az állami kenyéren pazarló klubok, össze-vissza vásárolnak, igazolnak játékosokat, s még az is lehet, hogy egy-két menedzser jól jár. Csányi Sándor MLSZ elnök, ha otthon kibont egy prémium villányit a saját készletéből, elmerenghet, hogy ő hiába álmodik jó magyar fociról, az uram-bátyám rendszer ellene dolgozik.

Szánalmas magyarázatokat olvasni a magyar foci helyzetéről, s még azok a bölcsebbek, akik inkább hallgatnak. Imádom, amikor a nagy magyar szakértők a stúdióban keményen odamondogatnak a külföldi sztárklubok edzőinek, majd a magyar meccsekről szinte kritikai megjegyzésük sincs, annyira félnek, hogy legközelebb nem hívják őket, vagy megharagszik rájuk a szakma és soha többé nem kapnak még egy NB II-es vidéki kispadot sem. Ők is bűnősök, hogy ez az ostoba rendszer évtizedek óta fenntartja magát és persze a tíz éve regnáló hatalom is rendesen besegít. Egyáltalán nem csodálkoztam, hogy Muszbek Mihály felhagyott az éves értékelésével, mert a szakmát nem érdekelte, az MLSZ-ben el sem olvasták. Minek is? Ők is tudják, hogy egy szemétdombon ülnek. És folytatódik az önbecsapás. Ha megverjük Izlandot és kijutunk az EB-re megint elmondhatják majd, hogy minden rendben van, pedig dehogy.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére