RSS Feed

Bem apó öröksége

Mogyorósi Géza - 2020. 10. 22. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bem apó öröksége

Míg napjainkban Brüsszelben vívnak vállvetve csatát a varsói és budapesti kormányfők, miniszterek, addig a múlt évszázadokban valódi harcmezőkön folyt a bajtársias kűzdelem. Kíváncsi vagyok, hogy mekkora (nemzetközi) sajtója lesz majd a 170 esztendeje elhunyt Józef Zachariasz Bem tábornoknak?!

A Méry Ratio - somorjai kiadó - gondozásában látott napvilágot, a szeptemberben 86. születésnapját ünnepelt, költőként is népszerű Konrad Sutarski kötete. Címe: Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal. Izgalmas, érdekes olvasmány!

A 70-es, 80-as években hátizsákkal, vonattal, autóstoppal, majd repülővel számos alkalommal vendégeskedtem Varsóban. A főváros után Krakkóba, Tarnowba és a nyolc évszázados O¶więcimbe is eljutottam. Az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor megtekintése '79-ben ifjúságom megrázó élménye volt. Még kétszer visszatértem - hozzáolvasva a gimnáziumban tanultakhoz. Apropó könyvek! Konrad Sutarski aktuális kötete - Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal - a közép-európai históriára, annak hazai vonatkozásaira kiváncsi honpolgárok számára is tartogathat meglepetéseket.

Hiszen az immáron magyarul is olvasható tudományos munka Lengyelország elmúlt évszázadainak első olyan feldolgozása, amelyben a mi történelmünknek a baráti-bajtársi néppel összefüggő elemei is fontos helyet kaptak. Pláne, hogy nemegyszer oly' erősen összefonódtak, hogy akár döntő befolyást is gyakoroltak rá. Emellett - írja a kötet ajánlója - a két nemzet évszázadokon át a keresztény Nyugat védőbástyája volt, és jelenleg is az, bár ezt Európa - az EU? - ritkán értékelte. Sóhajtás! Ha ezt – az 1850 decemberében, Szíriában elhunyt – Bem apó {Józef Zachariasz Bem} olvasná!


Szóval: Polak, Wegier, dwa bratanki / Lengyel, magyar két jó barát - 2020-ban is!


Fotó: -a-
Lap tetejére