RSS Feed

Elkerülte az összeütközést két űrszemét

mti - 2020. 10. 18. 8:42:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elkerülte az összeütközést két  űrszemét

Elkerülte az összeütközést két egymáshoz közel került űrszemét - közölte a LeoLabs, a földkörüli pályán keringő objektumokat radarral megfigyelő cég. Egy már nem működő orosz műhold, a Kozmosz-2004 és egy használaton kívüli kínai rakéta, a Csang-cseng darabjai kerültek egymáshoz 25 méteres közelségbe. Más kutatók korábban úgy számították, 70 méteres lesz a távolságuk.

    A LeoLab közlése szerint péntek reggel nem mutatkoztak űrszemét jelei az Antarktisz felett - olvasható a BBC News honlapján.
    Az objektumok együttes tömege meghaladja a 2,5 tonnát, relatív sebességük másodpercenként 14,66 kilométer, így az ütközés katasztrofális lehetett volna, valódi törmelékzuhatagot eredményezett volna.
    Mivel ezer kilométer magasságban keringenek, az így keletkező törmelékek nagyon hosszú ideig a közelben maradtak volna, fenyegetve a működő műholdak munkáját.
    Mivel egyre több műholdat lőnek fel, egyre nagyobb az aggodalom a lehetséges ütközések miatt.
    Egyes számítások szerint  900 ezer darab egy centiméternél nagyobb objektum kering a Föld körül, amelyek nagy sebességnél hatalmas károkat okozhatnak egy működő műholdban, vagy akár teljes el is pusztíthatják azt.    
    Az Európai Űrügynökség (ESA) a héten mutatta be éves jelentését az űrkörnyezet állapotáról, amelyben kiemelték az űrtörmelékeket előidéző események problémáját. Ezek közé tartoznak a keringési pályán keletkező robbanások, amelyeket például üzemanyag vagy akkumulátorok okoznak a régi rakéták vagy szondák fedélzetén.
    Az elmúlt 20 évben évente átlagosan 12 ilyen esemény történt.

Fotó: -a-.
Lap tetejére