RSS Feed

Személyes háború

Regös Gábor - 2020. 10. 18. 12:11:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Személyes háború

Személyes háború (2018) angol-amerikai film. Ez egy életrajzi mozi Marie Colvin/Rosamund Pike egy haditudósító volt aki Afganisztán, Irak, Líbia, Szíria háborús övezetből tudósított. Szó szerint függő volt, és durván rémálmai voltak az általa megélt életveszélyes helyzetektől.

 A The Sunday Timesnak brit hetilapnak dolgozott. Az volt az elkötelezettsége, hogy elmondja a világnak, hogy igazából mi is történik az u.n. háborús övezetekben. Amit az átlag polgár csak a tv-ből, filmekből ismert, azt kézzelfogható közelségbe “varázsolta”. Igazából nem lehetett tudni, hogy a bátorsága, őrülete vagy éppen a megszállottsága vitte vissza újra meg újra, hogy saját bőrén is érezze a kegyetlen gyilkosságok, vér, összeomlás, emberi szenvedés rettenetes dimenzióit. Ennek a film alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy Marie Colvin legalább olyan legendás alakja volt a háborús újságírásnak, mint a magyar származású Robert Capa fotógráfus, aki eredetileg Friedmann Endre Ernő néven született, és sajnos tragikusan fiatalon 41 éves korában halt meg 1954. május 25.-én, Thái Bình, Vietnamban. 
Marie sem úszta meg egy bombázásban Homesban, Szíriában ő is életét vesztette. Marie Colvin mindent feláldozott a munkájáért, a magánéletét, a bal szemét, legvégül az életét is. Azt hiszem ez a film méltó emléket állít egy bátor és elkötelezett nőnek, és talán ráirányítja a figyelmet a háborúk aljas és logikátlan mivoltára is. Mert nem a kormányok szenvednek, hanem főleg a teljesen ártatlan civil lakosság milliói. Egyébként Szíriában a  film szerint Colvin halála óta 500 ezer civil embert öltek meg. Ezt leírni is, nem hogy elképzelni szörnyű! Az adható 10 csillagból 7,6-ot adok rá.

Fotó: -a-
Lap tetejére