RSS Feed

Hatvan színésznő sikolya

Csontos Tibor - 2020. 10. 23. 8:00:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hatvan színésznő sikolya

Ha úgy tetszik, minden évre jutott egy sikoly. Hatvan esztendeje forgatta ugyanis Hitchcock a Psycho című filmjét, mely évfordulót Végh Vozó Zoltán kellően vonzónak találta ahhoz, hogy kitalálja: újra kellene forgatni e hitchcocki thriller már filmtörténeti epizódnak számító, emlékezetes zuhanyjelenetét. A három perces rémjelenetet hatvan magyar színésznővel vette fel újra, ami azzal is járt, hogy a stáblista felsorolása tovább tartott, mint maga a zuhanyrózsás, sikolyos fürdőszobai jelenet. Sebaj.

Boldog hatvanadik szülinapot, Psycho! - indult a szokatlan vállalkozást beharangozó ismertető. 1960-ban persze nem mindenki hozsannázott Hitchcock e filmje megtekintése után. A rendező maga mesélt arról a levélről, melynek írója felpanaszolta neki, hogy miután a lánya megnézte a Psychót, attól kezdve nem volt hajlandó kádban fürdeni és zuhanyozni sem, s kérdezte a rendezőt, mit tegyen. Hitchcock azonnal táviratozott neki: "Küldje a lányát a vegytisztítóba!" A rendező pedig "beküldte" a filmtörténetbe ezt a jelenetet, melyről nem csupán elemzések, hanem könyvek is születtek az elmúlt évtizedek alatt. A Psycho60 sem csupán emlékmű, sokkal inkább rendhagyó elemzése a klasszikus jelenetnek, amely a jelek szerint "túlélte" az elmúlt évtizedeket. 

 Végh Vozó Zoltán mindenképpen valami meglepővel kívánt emlékezni a Marion Crane szerepét játszó Janet Leigh híres jelenetére, mely előtt a rendező csupán annyit mondott a színésznőnek: "Leginkább tedd azt, ami jólesik!" A zuhanyozós  jelenetet mégis a legapróbb részletekig megtervezték, olyannyira, hogy Janet Leigh "áztató" élménynek nevezte, hogy majd' egy hétig kellett a zuhanyozóban állnia, hiszen öt napig vették fel csak ezt a jelenetet. A negyvenöt másodperces leszúrási jelenetben azonban dublőr helyettesítette, aki meztelen volt, de a rendező és az operatőr nem adott munkát a cenzúrának, sőt a kés behatolását sem látjuk a testbe, a nézőnek meg kellett elégednie az illúzióval. 

 Az emlékező produkció természetesen az eredeti, hetvennyolc apró lépésre bontott jelenettel indul, e lépések egyike csupán egyetlen másodperces volt. Majd osztott képmezőben látjuk a magyar színésznők Janet Leigh-jel azonos jelenetsorát. Kétségtelenül szokatlan és odafigyelésre késztető vállalkozás ez a hatvan snitt, éppen annyi és éppen annyi színésznővel, mint ahány esztendős a Hitchcock-film. Köztük volt Haumann Petra, Vándor Éva, Gubás Gabi, Peller Anna, Trokán Nóra, Trokán Anna, Szulák Andrea, Balázsovits Edit, Péterfy Bori, Tóth Enikő, Ónodi Eszter, Hűvösvölgyi Ildikó, Törőcsik Franciska, Nagy Alexandra is. Végh Vonzó sem adhatta alább sztárok felvonultatásánál, miként anno Hitchcocknak is fontos volt, hogy igazi sztárt szerződtessen Marion Crane szerepére.  Azt kívánta elérni, hogy meglepetés legyen, mivel a nézők nyilván nem gondolták, hogy a film kezdete után nem sokkal megölik a legnagyobb sztárt.

 Nem kis munka kellett hozzá, hogy a legapróbb porcikájában is felidézzék a fekete-fehérben készült film zuhanyozós jelenetét, amelyről Hitchcock azt mondta, hogy olcsóbb, ráadásul a stábja fekete-fehér felvételekhez szokott tévésekből állt, s mindemellett  nem szeretett volna sok vért mutatni a fürdőszoba fehér csempéjén. A rendező azt is elmesélte, egy kisfiú megkérdezte tőle, hogy Mr. Hitchcock, mit használt a Psychóban vér helyett? Csirkevért? Ő pedig azt válaszolta, hogy csokiszószt. A kisfiú megértette, hogy ez is csak egy film volt.

 

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére