RSS Feed

El a kezekkel az arcodtól!

M. A. - 2020. 10. 17. 17:20:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

El a kezekkel az arcodtól!

Te megszámoltad már, hogy hányszor érinted meg az arcodat egy óra alatt? Valljuk be, meglehetősen kevesen végzünk ilyen számításokat, pedig érdemes lenne. Egy kutatás szerint ugyanis egy óra alatt átlagosan 16-szor nyúlunk az arcunkhoz.

A koronavírus megjelenése óta másról sem hallunk, mint hogy el a kezekkel az arcunktól! A szakemberek szerint ugyanis a vírusok terjedésének egyik lehetséges módja, hogy a kórokozókat közel visszük a szánkhoz, az orrunkhoz és a szemünkhöz. Erre pedig rengeteg alkalmat biztosítunk. Megdörzsöljük a szemünket, megvakarjuk az orrunkat, támasztjuk az állunkat, megérintjük a szánkat. Egy kutatás eredménye szerint ezt óránként átlagosan 16-szor tesszük meg. Vagyis egy nap alatt legalább 256 alkalmat biztosítunk a kórokozóknak arra, hogy bejussanak a szervezetünkbe.

 

Aki szemüveget vagy kontaktlencsét visel, még ennél is többször érintheti meg az arcát illetve a szem környékét, ami fokozott fertőzésveszélyt jelent. Főleg abban az esetben, ha valaki a folyamatos figyelmeztetések ellenére sem ügyel az alapvető higiéniára.

 

A maszkviselés egy újabb lehetőséget ad arra, hogy megérintsük az arcunkat. Ráadásul, ha a maszkot nem cseréljük vagy tisztítjuk naponta, az komoly baktériumforrássá válhat. A kórokozók pedig könnyen a szembe juthatnak. Védelmet még a szemüveg sem képes nyújtani. A szemüveget viselők egyébként sincsenek könnyű helyzetben, mert maszkviselés közben folyamatosan párásodik a szemüvegük, emiatt igazgatják a keretet, így még többször érintik az arcukat.

 

A rosszul látók számára megoldást jelenthet a lézeres szemműtét. Amerikában például a járvány kezdete óta 30%-kal nőtt a lézeres szemműtét iránti igény és további növekedést jósolnak 2027-ig.

 

„Akiket anyagilag nem rázott meg a járvány, van félretett pénzük – amit most nem tudnak utazásra, szórakozásra költeni –, a mindennapokban igen zavaró maszk-szemüveg problémát orvosolni tudják egy kilenc perces látásjavító kezeléssel” – mondta Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

 


Fotó: Budai Szemészeti Központ
Lap tetejére