RSS Feed

Színházi evangélium: Kapa könyve

(cson-ti-) - 2020. 10. 14. 17:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Színházi evangélium: Kapa könyve

A színházi és filmes arca után itt van Mucsi Zoltán Jászai-díjas színművész könyves arca is. Egyszerre színházi és könyves evangélium, azaz örömhír, hogy megjelent Kapa könyve, melyben az eme becenéven ismert színjátékos mucsisan és kapásan kalauzolja az olvasót élete és pályája kulisszája, díszletei mögé.

Voltak persze kétségei Mucsi Zoltánnak, amikor régi barátja, az író, dramaturg, rendező Bérczes László azzal rukkolt elő, hogy készítsenek beszélgetőkönyvet. Persze, nem amiatt, hogy a kötet vajon kötelező olvasmány lesz-e, az ő színművészete pedig érettségi tétel. Azt a dilemmát dédelgette, hogy vajon meg akar-e mindent mutatni magából, márpedig a beszélgetőkönyv műfajának ez kötelező tartozéka. Szerencsénkre nem sokáig kellett győzködni, a színi pályán is bevállalósnak megismert Mucsi beadta azt a karcsú derekát, ám a majd' mindent felölelő kérdésekre adott válaszait nem karcsúsította. A könyves Mucsi éppen olyan, mint amennyit a színpadon, a filmekben elárult és elárul magáról. Garas Dezsővel például soha nem lehetett volna beszélgetőkönyvet készíteni, ő azt vallotta, hogy aki kíváncsi arra, milyen is valójában, nézze meg a szerepeiben. 

Nézőből lett művész - jellemzi egy helyütt magát Mucsi, arra utalva, hogy nincs színház- és filmművészeti diplomája, nem végzett semmilyen művészeti iskolát, színi tanodát vagy stúdiót. Az abonyi srác géplakatosnak tanult, dolgozott hajógyárban, hírlapterjesztőként postán és minden pénzét arra költötte, hogy Szolnokon és Budapesten színházi mindenevő legyen, évente száz előadást is megnézett. Színházakba járt órákra, hogy majd majd szolnoki segédszínészként indulva eljusson olyan budapesti teátrumok társulatába, mint a Bárka,a Krétakör, a Vígszínház, a Nézőművészeti Kft., a Szkéné...

Az élsportban rakkolósnak mondanánk, miután Mucsi az a színésztípus, aki szereti, ha aktív működtetője, részese lehet mindannak, ami születik, miként mondja, a teljesítmény számít, amiért neki kell megdolgoznia, nem is ismertségnek. Mindent a legjobban akart teljesíteni, amit elvállalt, egész pályáján a megfelelni akarás kísérte végig. A legkisebb szerepekben is, márpedig kis szerepekben meglehetősen gazdag a pályafutása. 

A szerzővel való barátsága kétségtelenül a kötet hasznára váló személyessé teszi ezt a monstre beszélgetést, Bérczes, mint a beszélgetős könyv műfajának nagymestere ( lásd még a Cseh Tamással, Törőcsik Marival tető alá hozott könyves produkcióját) jól mixeli a csevegést, a beszélgetést, a bulvárosabb és a komolyabb témákat, életrajzi- és pályaelemeket. S túl azon, hogy részesei lehetünk egy rendhagyó színészi pályának, sok mindent megtudunk a színház díszleten túli világáról, színészekről, rendezőkről, a szerepépítés kínjairól. (Mucsi Zoltán - Bérczes László beszélgetőkönyve, Európa Kiadó.)
Fotó: youtube.com
Lap tetejére