RSS Feed

Állatkerti vakáció

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 10. 15. 17:37:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Állatkerti vakáció

E hetekben a szokásosnál több gyermeket várnak a berlini Zoo-ba. Hiszen október 12-én nem csak a fővárosban, hanem az azt körülölelő Brandenburgban is őszi szünet kezdődött. A 3,8 milliós Spree-metropolisz életének normalizálódását tükrözi, hogy már az Alexander Platz-i tévétorony liftje is beindult!

A festői környezetben, 1844-ben átadott Zoo címerén így októberben is Gorilla Bobby látható. Még 16 kilós „csecsemőként” került – a marseillei kikötőből – a Spreehez: legelső ilyen főemlősként imádta a két világháború közti korszak publikuma. A negyed tonnás súllyal, 1935-ben (vakbélgyulladásban) elpusztult majom életnagyságú gránit szobra ma is a park büszkesége. Persze Giraffe Rieke sorsa sem mindennapi! Az 1938-ban a Berliner Zooban világrajött zsiráf leányzó volt az egyetlen – bombázásokat túlélő – állatkert lakó, akit '44 novemberében a bécsi (schönbrunni) Tiergartenbe evakuáltak. Onnan aztán az 50-es évek első felében költözhetett vissza a vadonatúj, west-berlini Antilop-házba, mint annak legcolosabb kedvence. 1957-ben tüdőbetegségben hunyt el...

A berlini fal 1961-es felhúzása után különösen felértékelődött a nyugati városrész Tiergarten kerületi vadasparkja és a hozzátartozó Aquarium. A 35 hektáros zöld oázis egyik „bébije” volt az 1943-ban született tömzsi vizilólegény, Knautschke. Noha maguk a fővárosi emberek is nélkülöztek, nyögték az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi - mintegy 70 kilónyi - táplálékát mindig „összevarázsolták” a gondozók és az állatkert látogatói. Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronz szobra van a Zoo területén. A harmadik évezredben új sztárja lett a Spree-metropolisznak: Lars és Tosca bocsaként 2006. december 5-én született meg Knut. De a már holt jegesmaciról, majd egy másik biológia órán mesélek!

Az október 24-ig tartó berlini, brandenburgi, brémeni, saar-vidéki (stb.) suliszünet jó alkalom arra, hogy a Zoon kívül, a keleti városrész Tierparkját is felkeressék a diákok családjukkal, barátaikkal. Sőt e hónaptól, már a Múzeumsziget valamennyi létesítménye - öt gigantikus gyűjtemény! - is tártkapukkal várja a kicsiket, nagyokat!


Fotó: -a-
Lap tetejére