RSS Feed

Nyírcsaholy, a levendulás falu

T.L. - 2020. 10. 15. 8:47:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nyírcsaholy, a levendulás falu

Nyírcsaholy neve nem forog gyakran a médiában, pedig megérdemelné a szélesebb nyilvánosságot, mert évszázadok óta példamutató békében, szeretetben élnek együtt a különféle etnikumok, és igen szorgalmas nép lakja (2317-en) e szépséges keleti vidéket, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye szatmári részén az egykori Ecsedi-láp határán.

 Magyar Csabáné polgármester büszke az etnikumok békés együttélésére, mert úgy gondolja, ez (is) elengedhetetlenül szükséges egy kis közösség fejlődéséhez. 
 – Hatszáz roma él köztünk, ezért természetesnek tartjuk, hogy bemutassuk kultúrájukat, hiszen olyan értéket képviselnek, amely nyilvánosságot érdemel mondja a polgármester asszony. -Tanfolyamokat szervezünk a számukra, ezenkívül bevonjuk őket a gazdálkodásba, például a zöldség- és gyümölcstermesztésbe. A termékeket pedig a helyi konyhában dolgozzák fel, illetve az októberben nyílt termelői piacon értékesíthetik, amelyet a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében hoztunk létre. A képviselő testület nagy hangsúlyt fektet a fejlesztésekre, amelyek a falu dinamikus fejlődéséhez járulnak hozzá. A Vidékfejlesztési Program segítségével újult meg a helyi konyha belső tere, illetve új konyhai gépeket, eszközöket szereztünk be, és vásároltunk egy mezőgazdasági gépjármű árokásó adaptert is a külterületi földutak karbantartásához, a helyi gazdák legnagyobb örömére. 
 Azt is megtudjuk a polgármestertől, hogy a római- és görög-katolikus templom a vallási, a helyi Főnix Park a lovas turizmust segítheti elő, a környék apró- és nagy vadjai pedig a vadászat szerelmeseit csalogathatják ide. (A községbe érkező vendégeket összkomfortos két ágyas szobákban és diákszállásokon tudják elhelyezni, míg a nomád életet kedvelőknek sátorhelyet biztosítanak.) De Nyírcsaholynak van még egy csodaszép látni valója, levendulatelepe családi vállalkozásban, és egy „ízletes” lapcsánka-fesztiválja, valamint egyedülálló asszonylázadása…
 A nős férfiak tapasztalhatják, hogy néha asszonyaik valami miatt fellázadnak, de ahogy a nyírcsaholyi feleségek tették több mint félévszázada, arra az országban nincs több példa, ez ma már történelem. 
 
 Asszonyok lázadása és levendulamező
A nyírcsaholyi asszonylázadás az erőszakos téeszesítés ellen történt 1960. február 26-án, amikor 300-400 elkeseredett asszony tüntetett a kollektivizálás ellen és azért, hogy az erőszakkal kikényszerített termelőszövetkezeti belépési nyilatkozataikat visszakapják. Szerettek volna bejutni a tanácsházára, de a hatalom mozgósította a rendőrséget, akik erőszakkal, gumibottal oszlatták fel az összegyűlt nőket, majd később büntetőeljárást folytattak le ellenük. A legsúlyosabb büntetés két év börtön és 1000 forint vagyonelkobzás volt. Emlékükre a településen 2012-ben emlékművet állítottak és a falu tanulmányt készíttetett a történtekről. A szoborcsoportot Bíró Lajos készítette.
  De visszatérve a mába, Angyaléknál asszonylázadás nem volt, sőt inkább együttműködésről beszélhetünk a férj, István, és a feleség, Marianna között, amikor három éve létrehozták civil foglalkozásuk mellett levendula-vállalkozásukat a falu határában.
- Egy álom vált valóra 2017 áprilisában, amikor másfél ezer tő francia levendulát ültettünk ültetvényünkön – meséli boldogan az ifjú feleség, Marianna. - Fő irányvonalunk a levendulatermesztés, egyedi kézművesipari termékek készítése, többek között: aromapárnák, illatzsákok, szörp, szappan, fürdőgolyó és egyéb minőségi termékek. Ezek alkalmazhatók a homeopátiában, élelmezés és egészségügyben egyaránt, hiszen számos jótékony hatása van a növénynek, például antibakteriális, görcsoldó, nyugtató, keringésjavító, immunrendszer-erősítő, fájdalomcsillapító, gombaölő, de jó stresszoldásra, alvászavar és aromaterápiás kezelésekre is. Gyógynövényes termékek készítésével segítséget próbálunk nyújtani az allergiás tünetek megelőzéséhez, illetve enyhítéséhez.
- A szedd magad levendulaszüret alkalmával a környékről és számos távolabbi helyről is érkeznek érdeklődők – veszi át a szót a férj, Angyal István. - Az ültetvényen családi és esküvői fotózásra is berendezkedtünk, ami egyre népszerűbb.
 Nem csoda, ebben a szép környezetben öröm megtenni az első lépéseket a házasság rögös útján... 
 
 Főnix Park - lovakkal
Innen nem messze, a Juhász-család szarvasmarhákat tart - egy tejüzemet működtet -, dr. Ungvári Zsigmond orvos pedig lovakat. 
A Főnix Park, a lovas turizmus bázisa a környéken, az ország keleti részének legsokoldalúbb, egyik legszínvonalasabb lovas és szabadidős létesítményévé szeretne válni. 
-Olyan turisztikai, egészségmegőrző, oktató és hagyományőrző központ kívánunk lenni, amely minden korosztály számára szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget nyújt – mondja a Főnix gazdája, dr. Ungvári Zsigmond. - A lovas ágazatot érintő szakmai képzések a folytonosságot biztosítják és a helyben maradást segítik a szakemberek számára. Infrastruktúránk, lovaink és szakembereink képzettsége alapján 4 patkós lovas turisztikai minősítéssel rendelkezünk. Nálunk egész évben van intenzív lovas oktatás csoportosan és egyénileg, de lovas túrákat is vezetünk. 
 A több mint 16 hektáros füves területen valamennyi lovas szakág (fogathajtó, military, díjugrató és díjlovas) számára alkalmas edző- és versenypályák találhatók, melyek a jó minőségű homokos talajnak köszönhetően egész évben használhatók - a készülőfélben lévő fedeles lovarda a parkot még színvonalasabbá teszi. A Főnix Parkban csoportos kirándulásra alkalmas 15-20 fős „pusztakocsik,” összesen 30-40 fő szállítására, 6-7 fős vadászkocsi és 3 fős hintó is található. A jól képzett lovaik a fogathajtás oktatására is alkalmasak.
 A Főnix Parknak van még egy éke, egy 400 négyzetméteres horgásztó, amelynek nyugtató környezete az esti családi 

Fotó: -a-
Lap tetejére