RSS Feed

Színházi Affér: magyar népmesékből fantasy

Kónya Klára - 2020. 10. 16. 17:00:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A magyar népmesékben rejlő, ma is érvényes bölcsességet keresi az Affér Színház a készülő, felnőtteknek szóló fantasy előadásában. A Magyar népmesékből című fantasy – közösségi finanszírozásból készül.

A magyar népmesékben rejlő, ma is érvényes bölcsességet keresi az Affér Színház a készülő, felnőtteknek szóló fantasy előadásában. Az alkotófolyamat célja, hogy a felfedezett közös értékeken keresztül közelebb kerüljenek a saját maguk és mások magyarságához, miközben a közönséggel együtt járnak körül olyan (nem csak) mesei témákat, mint a hatalom és közösség viszonya, a bátorság és megalkuvás pillanatai, az idősek és fiatalok szerepe a társadalomban, vagy a szerelem összetartó ereje. A király áldozata című előadást közösségi finanszírozásból tervezik megvalósítani; eddig a teljes költségvetés 24%-a gyűlt össze.

„Manapság jó sokan és jó hangosan próbálják meghatározni, hogy mit is jelent magyarnak lenni. A kérdés az Affér Színház figyelmét is felkeltette, hiszen a társulat ars poeticája, hogy a sokunkat foglalkoztató társadalmi kérdésekből formáljunk előadásokat, elősegítve a párbeszédet.” – írja a darab közösségi finanszírozás oldalán a társulat. „Ám amikor a napi sajtóból próbáltunk ihletet meríteni – ahogy tettük ezt a Gyakori kérdések című darabunk alkotásakor –, azt láttuk, hogy sokkal inkább arról folyik a vita, hogy ki biztosan nem magyar, mint arról, hogy melyek a közös értékeink.”

Az Affér Színház ezért a kezdetekhez, a népmesékhez fordult, amelyekről nem egy tudományos munka mutatta már ki, hogy őrzik a soha le nem írt magyar mitológia nyomait. Egy éve tartó kutatásuk során azt találták, hogy a mesék – amelyek több ezer éven keresztül elsősorban felnőtteknek szóltak – mondanivalója ma is aktuális, és a hétköznapi életünkre is vonatkoztatható. Többek között kiderül belőlük, hogy hogyan érdemes az ismeretlennel szembenézni; hogy merre keressük a helyünket a világban; vagy, hogy mit tehetünk, ha a kompetenciánknál jóval nagyobb problémákat kell megoldanunk. Az is világossá vált, hogy bár a magyar történeteknek – mint minden folklórnak a világon – van egy nemzetközi, univerzális rétege, van egy sajátosan magyar íze is. Így különösen alkalmasak arra, hogy megszólítsák a mai magyarokat, és teremtsenek egy közös teret politikai oldaltól függetlenül – például egy fantasy színdarabon keresztül. 

A szövegkönyv népszerű és elfeledett magyar népmesék, valamint az Affér Színház nyári alkotótábora alapján készül, ahol a színészek és lelkes segítőik éjjel-nappal improvizáltak a darab legfontosabb motívumaiból kiindulva. A bemutatót jövő tavaszra tervezik, amennyiben sikerül összegyűjteniük a megvalósításhoz szükséges összeget.

A király áldozata stábja: Berta Ninett – hang- és fénytechnika, Boros Ádám – színész, Dömök Edina – színész, Ficzere Béla – színész, Gerner Csaba – színész, Kónya Klára – író és rendező, Kőszegi Judit – színész és rendezőasszisztens, Lovas Dániel – látványtervező, Oláh Dóra – színész, Vucsics Virág – színész.

A király áldozata című előadás megvalósulását itt lehet támogatni: https://givemychance.com/kampanyok/163J17UzTD57ijSOMWoD4pYW 
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
Kónya Klára, +36304446050, konya.klara@kirkekreativ.hu
YouTube, Facebook, Instagram

AZ AFFÉR SZÍNHÁZRÓL
Az Affér Színház fontos társadalmi kérdéseket érzékletes, provokatív formában tálaló független társulat. Azokat a tabukat keressük, amelyek kibeszéletlenségük vagy félig kibeszéltségük miatt nem hagynak minket nyugodni, és így meghatározzák a mindennapi életünket. Inspirációnk a napi sajtó és a social media, valamint saját tapasztalataink társadalmi igazságtalanságokról és hétköznapi hősökről. Ugyanakkor alapelvünk, hogy nem állítunk színpadra súlyos témákat anélkül, hogy hozzáértők segítenék a munkánkat, így folyamatosan együtt dolgozunk civil szakértői szervezetekkel. A nehéz próbafolyamatokat humorral éljük túl, és ez a humor a színpadon is megjelenik, mert hisszük, hogy a nevetés közelíti az oldalakat, betemeti a szakadékokat.
Az Affér Színház tagjai nem a klasszikus színészi pályát futották be, mindannyian dolgozunk a drámapedagógia, a színházi nevelés és a civil aktivizmus területén is.
FUTÓ ELŐADÁSAINK
Az internetes fórumokon talált szövegekből építkező Gyakori kérdések egy vígjáték, amely azt kutatja, hogy hová tűnik az a rengeteg kreativitás és élni akarás, ami tapasztalataink szerint a magyar emberek sajátja, és ami Magyarországot az egyik legszínesebb hellyé teszi a világon. Hogy miért és hogyan fordul át az életszeretet kiábrándultságba, a hazaszeretet pedig széthúzásba. A „rendszerszidás” helyett azonban elsősorban a saját felelősségünket keressük; hogy a kisebb-nagyobb közösségeinkben, vagy akár az interneten hogyan tudunk egymásnak segíteni egy jó szóval, egy közösségépítő tettel, vagy – ha arra van szükség – a politikai diskurzusba való bekapcsolódással.
A 2018-ban bemutatott előadást a közönség és a kritikusok is elismerték; jelenleg a FÉM Színházban látható. Az előadásban elhangzó rap számhoz a társulat videoklipet is forgatott.
A Ráolvasás témája egy kezdő magyartanár és két 17 éves diáklány zavarba ejtő kérdéseket felvető kapcsolata: mi számít határátlépésnek és hol kezdődik a visszaélés? Észre tudja venni az iskolai környezet? Hogyan reagál a család? És végül: ki mit nyer és veszít a kapcsolatban?
A Ráolvasást 2019-ben mutattuk be a Stúdió K Színházban, ahol jelenleg is látható. Az előadásról kizárólag pozitív kritikák születtek olyan médiumokban, mint a Magyar Narancs vagy a 24.hu. Az alkotók több interjúban, több fórumon hívták fel a figyelmet a hatalommal való szexuális visszaélés problémájára és megoldási lehetőségeire. A Ráolvasás megjelent a Színház folyóirat drámatárában.
MÉG EGY KIS AFFÉR: YouTube, Facebook, Instagram


Lap tetejére