RSS Feed

Magyar modellje volt James Bond Goldfingerének

(cson-ti-) - 2020. 10. 13. 13:07:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Magyar modellje volt James Bond Goldfingerének

A napokban hunyt el Margaret Nolan brit színésznő, aki feltűnt a harmadik James Bond-film, a Goldfinger főcímében is, s bár James Bond-lányként emlegetik, nem volt az. Nem is említik nevét a szereplők között. Goldfinger Ernő magyar építészt viszont emlegetik Angliában.

Bob Dent, Budapesten élő angol újságíró a Magyarország kívülről, belülről című könyvében arról is ír, hogy Angliában a beton lakótelepek építésének egyik fő szorgalmazója egy emigráns építész, a magyar Goldfinger Ernő(1902-1987) volt. - Becsületére legyen mondva, egy ideig az egyik londoni lakásában élt, hogy megtapasztalja, milyen is "az égben lakni" és hogy tanuljon a betonépület árnyoldalaiból - meséli a szerző. - Gyanítom, hogy egy ilyen bátor kísérletező legfeljebb egy tojást tudott megfőzni az általa tervezett konyhában. Ugyanis minden máshoz kell egy kis hely. 

Goldfinger Ernőt a modernizmus úttörőjeként emlegetik, az 1919-es események után hagyta el Magyarországot. Párizsban tanult építészetet, majd 1934-ben Londonba költözött. A világháború utáni években az "újbrutalizmus" nevű építészeti irányzattal forrt össze a neve. Állítólag annyira népszerűtlenek voltak az épületei, hogy Ian Fleming, James Bond szülőatyja, az egyik regényében illetve a belőle készült forgatókönyvben is róla nevezte el a sztori főgonoszát, a nemzetközi aranykereskedő Auric Goldfingert. 

Az amerikai Psychology Today című folyóiratban is megemlítik a Gert Fröbe által alakított Auric Goldfingert, mégpedig Trump elnökkel összefüggésben. Egymás mellé tett fényképükkel illuszrálva a cikk szerzőjének azt az állítását, mi szerint hátborzongató hasonlóság van Donald Trump és Auric Goldfinger között...

Fotó: Psychology Today
Lap tetejére