RSS Feed

A cyber világ csapdái

mix - 2020. 10. 13. 12:34:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A cyber világ csapdái

Valóban féltenünk kell magunkat vagy a gyerekeinket az internet hatásaitól? Tényleg okosabbak a kütyüjeink nálunk? Megrázóbb ma a fiataloknak egy online atrocitás, mint egy valós helyzet? Mi pontosan a cyber tér, és mi az a cyber bullying? Avagy, Drakula tényleg a digitális világban vár ránk minden pillanatban?

2020. október 17-én, szombaton élőben a veszprémi Agóra Kulturális Központban ÉS FACEBOOK ONLINE KÖZVETÍTÉSBEN - https://www.facebook.com/kapcsoljegybol/ - az ország legavatottabb és legismertebb szakemberei arról tartanak előadást „A cyber világ csapdái – Online vízió-offline realitás” konferencián, mennyire élünk ténylegesen veszélyes életet a cyber világban, és mit tudunk tenni, hogy megvédjük saját magunkat vagy a szeretteinket.

A napot Pál Feri atya indítja a nagy kérdéssel, vagyunk-e olyan okosak, mint az eszközeink, vagy csak szándékosan tettetjük magunkat vaknak, és hiszünk el mindent, amit a digitális világ közvetít felénk? Majd De Coll Ágnes, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni harcát vezető szakembere Online fogság - offline szabadulás című előadásában a munkája folyamán rögzített kisfilmeken keresztül tárja a közönség elé, mivel járhat az, ha kellő ismeret hiányában, instabil társadalmi hálóval próbál egy fiatal mindent lekövetni – rosszabb esetben megélni a valós életében -, amit a virtuális világban tapasztal. A nézők még fel sem ocsúdhatnak a hallottakból, jön dr. Tessényi Judit gazdaságpszichológus-közgazdász, a szegedi Szerencsejáték Zrt. volt igazgatója, aki zárva a délelőttöt, saját könyvén keresztül, részben börtöninterjúk eredményeiből összeállított kutatásait felhasználva mutatja be, milyen következményekkel járhat az online szerencsejáték függőség.

A nap második felére dr. Zacher Gábor toxikológus Digitális vérszívás, vagyis Drakula a telefonban című elődásával térünk vissza, ahol többek között mindenkit szembesít azzal, miért rettegünk attól, hogy elfelejtenek bennünket az online „barátaink” ha 1 órát nem nézünk rá a facebook oldalunkra, ahogy azt is mindenki gondolatába vési, hol is vannak a valós ismeretségeink. Majd Villányi Gergő, pszichológus, újságíró veszi át a szót, aki Az online világ sötét oldalát mutatja be a fake news-on, sadfishing-en és az influenszer-jelenségen keresztül. 
A napot két rendhagyó beszélgetés zárja, ahol az elsőben a “FOMO – Megosztod, és uralkodsz” című film fiatal főszereplőjével, László Pannával és Bouquet Gergellyel, akik az idei Magyar Filmszemle nagyjátékfilm kategóriájában szinte az összes pontban jelölésre voltak érdemesek elmesélik, elmesélik, milyen élmény volt – élmény volt-e egyáltalán – 20 évesen leforgatni ezt a filmet, és miért tartják fontos társadalmi üzenetnek a 90 perces mozifilm tartalmát. 
Végül pedig, aki még nem tudná, ki a ma már világhírű, szomorú arcú mém, a közel 70 évesen villamossági szakemberből online sztárrá vált Arató Andrást, avagy, Hide the Pain Harold, most megismerheti és meghallgathatja boldog-szomorú mindennapjait a cyber világban, valamint bemutatja a Kapcsoljegyből! applikációt, ami mindenkinek segítség lehet, aki bántalmazás áldozata lett, vagy úgy érzi, bántalmazó környezetben él, és nem tud kihez fordulni segítségért. 

10:00-10:40 Pál Feri atya: A szándékos vakság, avagy vagyunk-e olyan okosak, mint az eszközeink?
10:40-11:20 De Coll Ágnes a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem szakértője: Online fogság - offline szabadulás 
11:20-12:00 dr. Tessényi Judit a szegedi Szerencsejáték Zrt. volt igazgatónője: Online-offline játék-függőség
14:00-14:40              dr. Zacher Gábor toxikológus: Digitális vérszívás, vagyis Drakula a telefonban
14:40-15:20 Villányi Gergő pszichológus, újságíró: Az online világ sötét oldala, azaz veszélyben vannak a fiatalok?
15:40-16:20 ’FOMO – Megosztod, és uralkodsz’ című film főszereplőivel beszélgetés: László Panna, Bouquet Gergely (beszélgetést vezeti: Riedl Annamária)
16:20-17:00 Hide the Pain Harold ’social model’, mém; beszélgetés: online karrier, Kapcsoljegyből applikáció (beszélgetést vezeti: Téglásy Kristóf)

Fotó: -a-
Lap tetejére