RSS Feed

Merkel mérlege

Mogyorósi Géza - 2020. 10. 16. 8:00:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel mérlege

Miközben a világ az amerikai elnökválasztás előcsatározásaira koncentrál, Németország is voksviadalra készül. Ha létezik Donald Trumpnak európai ellenpólusa, akkor az szerintem Angela Merkel. Hiteles és humánus. A távozását már bejelentő kancellárnő pártcsoportja, a CDU/CSU e hetekben a szavazatok 37 százalékát söpörné be. 2021 végén nem süllyedő hajót hagy el a „kapitány”.

Kinek a 21. századi első gazdasági krízisből való szerencsés kikecmergés, kinek az 1,7 millió menekült befogadása jut eszébe, ha a német kormányfő nevét hallja. A másfél évtizede hatalomra került Angela Merkel azzal is beírja a nevét a történelemkönyvekbe, hogy saját elhatározásából mondott le (2018-ban) kereszténydemokrata pártjának, a CDU-nak az irányításáról. Megjegyzem ennek élén éppúgy az első nő volt, miként a Kancellári Hivatalban is: Otto von Bismarck óta csupa férfi irányította a közép-európai állam sorsát. Merkel merészen réges-rég bejelentette, hogy a következő szövetségi választáson már nem jelölteti magát. Nyugdíjba vonul. Nos a bölcs asszony nem süllyedő hajót hagy el: a koronavírus-járvány ellenére a germán gazdaság erős, a munkanélküli kvóta alacsony.

A megfontolt, jó humorú, német kancellárnő keresztény-konzervatív CDU/CSU-ja, ha most ősszel lennének az urnacsaták, akkor a voksok 37 százalékát kapná. Magyarán a nagyobbik kormányzópártnak nincs félni valója Berlinben. Igen ám, de 2021 szeptemberéig még sok víz folyik le a Rajnán és a Dunán, így a Spree-partján is fordulhat a szél. Az ellenzéki Zöldek (19 %) feljövőben vannak, míg Merkelék szocdem koalíciós partnere az SPD (17 %) évek óta vergődik. Ezt tükrözi, hogy az ökopárt megelőzte a közvéleménykutatásokban a szociáldemokratákat.

Aktuális felmérések szerint a 83 milliós NSZK-ban a negyedik legnépszerűbb politikai tömörülés, a pár esztendeje alapított, szélsőjobbos AfD (10 %). A – nevében – Németországnak alternatívát kínáló csoport a Bundestag tíz legidősebb képviselője közül nyolccal büszkélkedhet, heten férfiak. A Balosok (7 %), miként az AfD is főleg a keleti tartományokban, vagyis az egykori NDK tájain hódítanak. A liberálisok pedig szinte sehol. Az FDP (5 %) könnyen leverheti a lécet, amint ez már 2013-ban is megtörtént. Anno a második világháború óta először nem kerültek be a szövetségi parlamentbe (Bundestag). Szóval Angela Merkelre és politikus társaira izgalmas szűk egy esztendő vár a vokscsatáig. A kancellárnő lelkiismeretesen végzi dolgát, „pengeti még a lantot”, amit hamarosan letesz. Önként. Ezt csinálja valaki utána Budapesten, Prágában vagy Varsóban!

Fotó: -a-
Lap tetejére