RSS Feed

6 tyúk tava

Mogyorósi Géza - 2020. 10. 13. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

6 tyúk tava

A diótörő, s a Csipkerózsika komponistájának, Pjotr Iljics Csajkovszkij születésének 180. évfordulója jó alkalom arra, hogy elmeséljem, kalandomat a mesterrel. Tisztázzuk előre - bár ifjan vettem szolfézs és zongora órákat, néhány tucat balett és opera elődást láttam csupán életemben. Mentségemre szolgáljon, hogy noha tudok kottát olvasni, kicsit (?) nagyothalló vagyok.

Komoly és komolytalan zenei kiruccanásaim főleg Pesthez és Berlinhez kötődnek. Kivételt képez, midőn fiatalon elugrottam lengyel jazz klubokba, diszkókba. S a 80 évek elején, a Fekete-tenger partján is eljutottam párszor színházba. Sőt a 19. századi odesszai Operaház elődásaira is. Felejthetetlen élményem volt, midőn II. Katalin cárnő szobrának szomszédságában meghallgattam Csajkovszkijtól A hattyúk tavát.

Hogy miért nem láttam a darabot, erről szól Brezsnyev-korabeli esetem. Történt ugyanis, hogy az egész estés balettre kapott jegyem, egy pazar, de vaskos oszlop mögé szólt. „Jó lesz az a külföldi diáknak” gondolhatta a tervgazdálkodásra kényszerített, túlrúzsozott pénztárosnő, midőn rám sózta a jegyet. Ha harc, hát legyen gondoltam a kikötőváros kulturális fellegvárában. S röviddel a „Lebegyinoje ozero” kezdete előtt pár székkel arrébb ültem.

Csodálatos muzsika, bájos balerinák – méláztam ifjan, mire egy idősebb úr (elvtárs?) kapaszkodott a vállamba suttogva-gesztikulálva, hogy az az ő helye. Oroszul annyit válaszoltam, hogy szerintem a Szovjetunióban már kommunizmus van. Ha létezik halk üvöltés, nos az tört ki a zenebarát odesszai férfiből. V tyeatre nyet kommunyizm – harsogta a sötétben. Oké, ha a színházban még nem valósultak meg a lenini tézisek, jó lesz nekem ott az oszlop mögött is hallgatni Pjotr Iljics balettjét. Aztán néha bevillanó tütükék/rózsaszín szoknyácskák szélében, tipegő leánykák bokájában gyönyörködtem. De a muzsika klassz volt, s az előadás felejthetetlen. Ennyi.

Fotó: -a-
Lap tetejére