RSS Feed

5 tipp, ha gyorsítani akarjuk a laptopunkat

napmintnap.com - 2020. 10. 12. 8:18:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

5 tipp, ha gyorsítani akarjuk a laptopunkat

A legtöbb számítógéphasználó tényleg csak használja számítógépét, laptopját, nem igazán foglalkoznak a karbantartással, tisztítással stb. És ez egyáltalán nem csak a külső törölgetést vagy éppen megfelelő helyen tárolást jelenti, hanem az operációs rendszerrel, a szoftverekkel, tárhellyel is foglalkozni kell, ha azt akarjuk, hogy sokáig kiszolgáljon minket az adott eszköz.

Mert ha nem így teszünk, akkor előbb-utóbb fura jelenségek fognak előfordulni, belassul, lefagy az operációs rendszer. A következőkben megnézünk 5 okot, ami kiválthatja a számítógép lassulását.

1) A legjobb dolog, amit tehetünk egy nagy sebességgel pörgő merevlemezes laptoppal, ha átállunk SSD-re. Így már nem lesz szükség fizikailag is azonosítani az adatot egy pörgő lemezen, ergó a gép is sokkal gyorsabb lesz. Nem is nagy összegbe kerül egy ilyen átállás, de utána úgy fogjuk érezni, mintha teljesen új gépet vásároltunk volna.

2) Szintén lassú lesz a laptopunk, ha nagyon tele van, sok fájlunk és telepített applikációnk van. Gondoljunk bele, így egyre nehezebb lesz megtalálni az általunk “igényelt” adatokat, ettől pedig egyre rosszabb lesz a sebesség is. Így pedig mi is elég frusztráltak leszünk. A legjobb, amit tehetünk, ha időnként végignézzük a winchestert és letöröljük a nem szükséges adatokat.

3) Egy másik olcsó és könnyű módja egy laptop felgyorsításának az extra memória behelyezése. A számítógép CPU-ja gyorsabban tud adatokhoz hozzáférni a memóriából, mint a merevlemezről, tehát minél több a memória, annál gyorsabb lesz a hozzáférés. Persze ez már kicsit macerásabb, hiszen meg is kell találni az adott laptophoz való memóriát, de megéri a fáradtságot.

4) Ha nem akarunk babrálni a memóriával és merevlemezzel, akkor egy takarítás után figyeljünk oda rá, hogy egyszerre csak néhány dolgot futtassunk, tartsunk nyitva, már ez segít a sebességet megfelelő szinten tartani. Amikor valamivel végeztünk, azonnal zárjuk be az adott ablakot, applikációt, így tárhelyet és memóriát is felszabadítunk.

5) Sokan szimplán figyelmen kívül szokták hagyni azokat a figyelmeztetéseket, amelyeket a Windows küld (vagy a MacOS), hogy frissíteni kellene. Pedig ezeket a frissítéseket mindenképpen végre kell hajtanunk, hiszen egyrészt biztonsági réseket tudunk ezekkel lezárni, másrészt jelentősen javíthatjuk a teljesítményt is.


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére