RSS Feed

Karrier tolókocsiban

Mogyorósi Géza - 2020. 10. 10. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Karrier tolókocsiban

Németország az ősszel ünnepelte az újraegyesítés 30. évfordulóját. Az 1990 októberi történelmi esemény után pár nappal merénylet áldozata lett a Kohl-kormány akkori belügyminisztere. Wolfgang Schäuble nem fordított hátat a nagy politikának: ma a szövetségi parlament, a Bundestag elnöke.

Szeptemberben már 78 gyertyát fújhatott el tortáján a bonni, berlini szövetségi gyűlés nagy öregje. Én kedvelem ezt a jó humorú, hatalmas tudású, elegáns, konzervatív honatyát – Kövér László Spree-parti „kollégáját”. Micsoda különbség! Midőn Magyarországon végigsöpört a rendszerváltás, Közép-Európa más tájain is hatalmas változások zajlottak. 1990. október 3-án köszöntötte Németország a régen várt újraegyesítést, mely valójában az NDK beolvadását jelentette az NSZK-ba.

Maga Wolfgang Schäuble (CDU) – aki 1972-től bonni képviselő, s 1984-től a „különleges feladatok“ szövetségi minisztériumát és Helmut Kohl kancellári hivatalát vezette - is sokat tett azért, hogy meglepően gyorsan, szűk tizenegy hónap alatt megvalósuljon a keleti tartományok integrálása a Szövetségi Köztársaságba. Még tartott Bonntól Berlinig az örömmámor, amikor 1990. október 12-én három lövés dördült el egy választási rendezvényen. Az őrült fegyveres Oppenau egyik sörözőjében Smith and Wesson tipusú pisztolyából álkapcson és gerincen lőtte a kereszténydemokraták színeiben kampányoló belügyminisztert. A harmadik golyó csak azért kerülte el az akkor 48 éves kormánytagot, mert testőre – Klaus-Dieter Michalsky – nagy lélekjelenléttel, profin a támadó és a politikus közé vetette magát. Mindketten megúszták a három évtizeddel ezelőtti „kalandot“. Schäuble szószerint munkahelyi balesetet szenvedett... A rokkant politikus tudathasadásos támadója nem volt büntethető: Dieter Kaufmann öt esztendővel a merénylet után bocsánatot kért áldozataitól. A tettest 2004-ben próbaidőre szabadlábra helyezték, talán nem kell visszatérnie a pszihiátriára!
                                               
Az utánozhatatlan sváb tájszólással beszélő Wolfgang Schäuble 1991-ig volt belügyminiszter Bonnban. Majd 2000-ig a Bundestag CDU/CSU frakcióját irányította. A deréktól lefelé béna politikus, hatalmas akaraterővel az 1998-ban elveszített választások után két évig a nagyobbik uniós párt elnöki tisztét is ellátta. Maradt volna ő tovább is ezen a poszton, ám a CDU úgynevezett „illegális pártfinanszírozási botrányában“ fekete pöttyök kerültek az ex-belügyér fehérnek hitt mellényére. Utódja két évtizede Angela Merkel lett a konzervatívok élén.

Gerhard Schröder kancellár hét szűk esztendőre ellenzékbe szorította az uniós pártokat. A szocdem-zöld korszak 2005 őszén ért véget. Az NSZK történelmének első női kormányfője nem felejtette el a Kohl-korszak bátor és hűséges politikusát. Ismét a belügyi tárcát bízta Schäubléra. A nagykoalíció 2009-es felbomlása után a krízisből már-már kilábaló NSZK pénzügyminisztériumának élére került a tapasztalt férfi. S 2017 óta az Európai Unió legnépesebb államának parlamenti elnöke a Reichstag történelmi épületében. Ha egészsége nem is tökéletes, a négy gyermekes politikus humora töretlen. Amikor egy interjúban  kerekesszékes hétköznapjairól faggatták kijelentette: „Állófogadáson például előnyt jelent...“


Fotó: -a-
Lap tetejére