RSS Feed

Őszi séta Berlinben

Mogyorósi Géza - 2020. 10. 08. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Őszi séta Berlinben

Mint nyáját vesztett pásztor gyalogolok, autózom az afrikai sertés pestis által fenyegetett világvárosban. Disznóság – gondolom – hogy más őszökhöz képest alig akad turista Berlinben. Persze most nekem sincs kedvem utazgatni. Főleg, hogy Kárpát-medence ékkövére, hazámra lakat került. Se sportoló, se diplomata nem vagyok – pech.

Külföldre szakadt magyarként most nem pengetném a honvágy húrjait. Ám a koronavírus járvány számomra is emlékezetessé teszi a 2020-as esztendőt. Addig is, amíg gyakorló idegenvezetőként több dolgom akad, magamat kalauzolom Közép-Európa legnépesebb fővárosában. Alekszej Navalnij kómából felébresztett Kreml kritikus egykori kórházánál elgurulva, már csak egy – gigantikus kamerás – tévés stábot látok. Amúgy nyugodt a Charité környéke, kőhajításnyira a Kancellári Hivataltól és a Brandenburgi kaputól. Berlin legtöbbet fotózott történelmi látványosságánál és a Hotel Adlonnál alig bóklásznak turisták.

Pedig az Unter den Lindenről látványosan eltűntek a buldózerek. Hamarosan átadják az utasforgalomnak az U5-ös metró új szakaszát, mely az Alexra repít pár perc alatt. 2021 nyarától a Német Történeti Múzeumnál is kiszállhatunk majd a modern földalattiból, ahol másfél ezer esztendő históriájából kaptam ízelítőt. Arcomon maszk, a lovagokon, paripákon páncél. Gyönyörű festmények, térképek, könyvek, fegyverek – a poros porosz múlt emlékei. A véres 20. századot bemutató termeket, majd egy másik alkalommal nézem meg.

Pláne, hogy a három évszázados múzeumi épület környékén is akad meglepetés. A hajóállomásnál a városszerte ismert munkanélküli olasz színész, tegnap a három testőr egyikének jelmezében, szakállasan, hatalmas-tollas fekete kalpagban korzózott. Ma parókában, szoknyában, világoskék kabátban molett hölgynek maszkírozta magát. Üdvözlöm, dicsérem jelmezét, mire kifakad... Délies temperamentummal panaszolja, hogy orosz turisták (?) az imént lebuzizták, s kigúnyolták. Pedig már hajnali ötkor felkelt, hogy arcát, karját, s lábát térd alatt leborotválja. Tomporán feszül a nejlonharisnya. Púder! O bella, ciao!

A koronás műsorszünetre kényszerített Friedrichstadt Palastnál, azért így ősszel is akad revü. Kopasz fején egy teli korsót egyensúlyozó fekete férfi biciklizik el a kocsim mellett. Egy cseppet sem löttyint ki. Kacagnak a berlini járókelők a zseniális produkción. Csak egy mogorva ürge jegyzi meg, hogy az szerinte nem sör, hanem a Charité futára visz vizelet mintát az egyetemi klinikára. A lámpa zöldre vált, elröhögöm magam!

Fotó: -a-
Lap tetejére