RSS Feed

10 éves az Anima Musicae Kamarazenekar

Naszály György - 2020. 10. 08. 13:05:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

10 éves az Anima Musicae Kamarazenekar

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010 februárjában alakult a Zeneakadémia növendékeiből, G. Horváth László vezetésével. Az együttzenélés öröme, a magyar vonós tradíciók megtartása és az új utak keresése mind fontos motiváló tényező volt a zenekar alapításában.

Az első koncertre 2010. június 20-án került sor az Óbudai Társaskörben. A nagysikerű előadás megerősítette a zenekar tagjaiban a hitet, hogy kitartó munkával a magyar komolyzenei élet meghatározó alakjává nőheti ki magát. Mindamellett, hogy a tradicionális koncertek útján indult el az együttes, alapvető vágy volt, hogy új színt hozzon a kamarazenekari koncertek világába. Ennek tükrében alakította ki a repertoárját is melyben meghatározó, hogy a barokk zenétől egészen napjainkig minden kor zenéje egységesen megtalálható a zenekar koncertműsorán.

A kiemelkedő sikerek mellett - Junior Prima díj, nemzetközi versenygyőzelem, Nemzeti Ifjúsági zenekar cím - az innováció jegyében új sorozatok és koncertműsorok megálmodása volt a legnagyobb feladata a zenekarnak. Az Anima Musicae 2013-ban létrehozta az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhelyet, melynek vezetésére Tornyai Pétert kérte fel. A műhely a legfőbb célja, hogy a zenekar széles spektrumú művek megismertetésén keresztül értő tolmácsolója legyen a kortárs zenének egyaránt. Mára már több mint 50 mű született a zenekar részére és aktív részese a kortárs zenei életnek. A 10 év alatt olyan rendkívüli szólistákkal sikerült szoros kapcsolatot kialakítani, mint Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Kelemen Barnabás, Rados Ferenc, Rolla János, Várjon Dénes, Vigh Andrea, David Grimal, Kirill Troussov vagy Alexander Sitkovetsky.

A zenekar egyik célja, hogy a barokk kor muzsikáit bár modern hangszereken, mégis autentikus előadásban tudja megszólaltatni, ezért Dinyés Soma csembalóművészt, a barokk zene előadásmódjainak szakértőjét kérte fel barokk zenei műhelyének vezetésére. A zenekar a tradicionális koncertezés mellett fontosnak tartja új utak keresését, ennek is köszönhető, hogy többször rendezett Flashmobot, az online térben egyaránt jelen van. Az Anima Musicae különösen fontos feladatának tartja a fiatalabb generáció elérését, számos ifjúsági előadást rendezett az elmúlt évtizedben. Különleges koncertprogramjai közé sorolható a Belső Hallás című előadás, mely siketeknek és nagyothallóknak kínált élvezhető produkciót, de a társadalmi felelősségvállalás jegyében a zenekar kórházak és különböző jótékonysági szervezetek részére is adott koncertet. 

Az Anima Musicae létrehozta a Budapest Quartet Weekendet, mely 2017 óta minden évaduk egyik legfontosabb eseménye. A Budapest Tavaszi Fesztivál keretében többször is megszervezte a Conduct Us programot, melyen a járókelők próbálhatták ki magukat karmesterként.A zenekar számos lemezfelvételt készített: a Hungaroton gondozásában jelent meg Mozart lemezük és Szerenád sorozatuk első két lemeze – a harmadik és negyedik lemezen dolgoznak. Az Ongaku Records gondozásában kiadásra került Jonathan Cohlerrel közös Mozart lemezük. Az új utak keresésének része a Seinnheiserrel való együttműködésük, melynek keretében olyan felvételt készítettek, melyet otthoni készüléken keresztül 360 fokos elforgatás mellett lehet hallgatni. Az idei évadban egy valódi különlegességgel is készülnek: Für Anima című lemezükön dolgoznak, amelyen kizárólag kortárs zeneszerzők az Anima Musicae számára komponált művei lesznek hallhatók.

Az évad kiemelt koncertjei:

o Kettősfúgától a versenyműig - Café Budapest (2020. október 13.)
o B.A.C.H./ 4 - Óbudai Társaskör (2020. november 28.)

o MVM KARÁCSONYI KONCERT - Vigh Andrea és Balázs János kamaraestje (2020. december 20.)

Fotó: -a-
Lap tetejére