RSS Feed

Othello a Katonában

M. A. - 2020. 10. 08. 17:00:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Othello a Katonában

Október 9-én mutatja be a Katona József Színház, Székely Kriszta rendezésében az Othellót. Az előadásban Bányai Kelemen Barna, Rujder Vivien, Kovács Lehel és Borbély Alexandra alakítja a főbb szerepeket.

William Shakespeare klasszikus mindig időtálló. Nincs olyan pillanat, helyzet, életszakasz, amikor Othello ismeretlen maradna. Shakespeare 1603 körül íródott drámája a pusztító féltékenységről szól, melyet gonoszok önös érdekeik szolgálatába állítanak.

 

„Nem az vagyok, aki vagyok” – mondja Jago, egy százados, aki ezredes akar lenni. Mindenkire féltékeny, mindenkinek hazudik. Tisztában van az emberek manipulálhatóságával, azzal, hogy a „valóság” nem egyértelmű, minden tálalás kérdése. Biztos érzékkel kitapintja a meglévő repedéseket szerelmesek, barátok, szövetségesek között, és hazugsággal szakadékká mélyíti” – írja a színház ajánlója.

 

Ez a mű az, ami egyszerűen szétválasztja a világot. Bizonytalanságra, félelemre és előítéletre épít, megoszt és uralkodik. Othello hisz az „őszinte” Jagónak, mert Jago bravúrosan alakítja az őszintét. Az Othello tényeken túli világában Desdemonára rámondják, hogy házasságtörő, és ezt újdonsült férje el is hiszi, mert a látszat ellene szól. A hazugság felnagyítja a dolgok rosszabbik oldalát, és pillanatok alatt szétesik minden.

 

Székely Kriszta rendezése biztos, hogy minden nézőben nyomot hagy.

 

 


Fotó: Horváth Judit
Lap tetejére