RSS Feed

Amikor az irodalom lelép a könyvek lapjairól

M. A. - 2020. 10. 09. 8:48:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Amikor az irodalom lelép a könyvek lapjairól

Az irodalomnak számtalan arca van, és rengeteg formában képes hatni ránk. A Müpa éppen erre világít rá népszerű Literárium és Vers-estek című sorozataival: ilyenkor az irodalom lelép a könyvek lapjairól és élő, mozgalmas eseménnyé válik.

Októberben két generáció egy-egy meghatározó szerzője kerül reflektorfénybe a Müpában: Borbély Szilárd, nemzedéke egyik legnagyobb költője, aki tragikusan korán hagyott itt bennünket, és az 1992-es születésű Fehér Boldizsár, aki első regényével máris Margó-díjat nyert.

 

A nagy sikerű Vers-estek legközelebbi állomásán, október 6-án egy olyan, nemzedéke egyik legnagyobb költőjeként számontartott szerző műveiben merülhetünk el, aki tragikusan korán, mindössze 50 évesen hunyt el. Borbély Szilárd két nappal a halála előtt, 2014 februárjában éppen a Müpa Literárium sorozatában lépett utoljára a közönség elé.

 

A Literárium-estek egyik nem titkolt célja, hogy kevésbé ismert írók, költők, kötetek felfedezésére sarkalljon. Október 26-án egy kivételes fiatal tehetség, a Literárium-estek egyik legfiatalabb meghívottja lesz a főszereplő: az 1992-ben született Fehér Boldizsár első regényével, a Vak majommal rögtön Margó-díjat nyert.

 

Kifordított fejlődésregényében a főszereplő megkap mindent, mégis összeomlik az élete. Érdekes módon azonban éppen ez mozdítja ki céltalan állapotából. Az estét Hevér Gábor színművész és dj Arab teszi teljessé, a műsorvezető Jánossy Lajos lesz.

 


Fotó: Hirling Bálint
Lap tetejére